Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Sopa de Feijão Branco

Sopa de Feijão Branco

De herfst is in volle gang en daarmee is wat mij betreft ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan ook…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Recept: Sopa de Nabiças

Sopa de Nabiças

Herfst vraagt om soep. Soep vraagt om herfst. En laten ze in Portugal nou vele soorten soep hebben. Allemaal net iets anders dan we hier gewend zijn. Maar bijna standaard boordevol groente en uiteraard hartstikke lekker! Vandaag (het is tenslotte oktober) een lekker verwarmend recept voor raapstelensoep! Ingrediënten 1 bos raapstelen (ongeveer 200 gram) 1…

Lees verder

Recept: Sopa de Abóbora e Castanhas

Sopa de Abóbora e Castanhas

Over een paar dagen is het São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat zoiets betekent als “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich…

Lees verder

Recept: Gaspacho à Alentejana

Gaspacho à Alentejana

Het originele recept vindt zijn oorsprong op het Iberisch schiereiland, en gaat ergens terug tot de Romeinse tijd. Deze Gaspacho à Alentejana is typisch Portugees. De Spaanse gazpacho variant is een stuk bekender, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Al komen veel van de ingrediënten natuurlijk wel overeen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien…

Lees verder

Recept: Sopa de Cenoura

Sopa de Cenoura | Saudades de Portugal

Winterpenen, de tijd komt er weer aan. Prima om in huis te hebben voor het geval het paard van Sinterklaas langs besluit te komen! En je kunt er natuurlijk een oer-Hollandse hutspot mee maken. Maar bijvoorbeeld ook een lekker Portugees wortelsoepje! Heerlijk om zo te eten, als voorgerecht of met een broodje erbij als maaltijd. Je ziet hem in…

Lees verder

Recept: Arroz de Feijão

Arroz de Feijão | Saudades de Portugal

Vandaag begint officieel de herfst. En dat zullen we weten ook qua weer. Het is nu waarschijnlijk echt gedaan met het heerlijke nazomeren… Dus gooi ik er maar gelijk een wat herfstig recept tegenaan. Verwarmend en vullend, met bonen! Ik vind dat echt een groente voor de koudere maanden (al kunnen ze ook prima in…

Lees verder

Recept: Peixinhos da Horta

Peixinhos da Horta | Saudades de Portugal

Boontjes! Niet mijn favoriet als ik heel eerlijk ben. Er zijn lekkerder groentes. Maar met dit recept worden ze wel gelijk een stukje interessanter. Want wat smaakt er nou niet beter in een luchtig, knapperig jasje?! Vrij vertaald betekent het zoiets als vegetarische visjes. De naam komt doordat het (een beetje) lijkt op kleine stukjes gekleurde…

Lees verder

Recept: Chamuças de Legumes

Chamuças de Legumes | Saudades de Portugal

Waarschijnlijk denk je bij het zien van deze hartige hapjes niet gelijk aan Portugal. Maar toch zul je ze met enige regelmaat tussen de overige salgados zien liggen in een pastelaria. Indiase invloeden zijn niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!