Recept: Salada de Ovas

Salada de Ovas

Wat mij betreft niet direct het meest aantrekkelijke (linksom of rechtsom) bord eten, maar Fernando smult ervan. Salada de Ovas is gekookte viseieren salade. Klinkt appetijtelijk, toch? Ze koken de kuit en snijden er plakken van. Hiermee maken ze een simpele salade met ui en paprika. Soms voegt men er nog gekookte aardappels of bonen…

Lees verder

Recept: Folhado de Peixe com Legumes

Folhado de Peixe com Legumes

In Portugal wordt veel vis gegeten, vooral aan de kust. Mijn voorkeur gaat uit naar een vers gegrild visje, maar zo af en toe wil ik ook wel eens wat anders proberen. Dus dit keer maken we de vis, samen met de nodige groente, klaar in bladerdeeg. Met deze folhado de peixe com legumes serveer…

Lees verder

Recept: Caril de Tamboril

Caril de Tamboril

Een vis die je in Portugal veel tegenkomt op de markt is de zeeduivel. Niet netjes in filets gesneden, maar gewoon in zijn geheel. Misschien niet direct moeders mooiste, maar hij smaakt wel lekker! Vandaag maken we er een curry op basis van zeeduivel (caril de tamboril) mee. Curry is niet geheel ongebruikelijk in de…

Lees verder

Recept: Açorda de Ovas

Açorda de Ovas

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Ook de varianten met garnalen of vis kuit komen regelmatig voorbij op het menu. Een bacalhau en garnalen recept deelde ik al eens, vandaag is het tijd voor een wat…

Lees verder

Recept: Cantarilho Assado no Forno à Portuguesa

Cantaril Assado no Forno à Portuguesa

In de Algarve kom je deze vis regelmatig tegen op de kaart van een visrestaurant. Volgens Google en Wikipedia heet hij in het Nederlands blauwkeeltje (Helicolenus dactylopterus) en is het een straalvinnige vis uit het geslacht Helicolenus, orde schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes). Weer wat geleerd! Het is een wat steviger vis die licht naar kreeft smaakt. Altijd…

Lees verder

Recept: Paté de Delícias do Mar

Paté de Delícias do Mar

Een lekkere frisse salade voor op een broodje, stokbroodje of toastje. Ideaal met deze zomerse (lees tropische) temperaturen! Niks mis met een zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade, maar heb je wel eens gedacht aan een salade met als basis surimi? In Portugal zie je dit met enige regelmaat voorbij komen en soms krijg je zelfs een…

Lees verder

Recept: Sopa de Cação

Sopa de Cação

Sopa de Cação is een typisch gerecht dat je veel tegenkomt in de Alentejo. Het was echt arbeiderseten uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in de regio. Maar dit gerecht komt oorspronkelijk helemaal niet uit de Alentejo, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor hij een ware…

Lees verder

Recept: Sardinhas Albardadas

Sardinhas Albardadas

Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje! Wil je de…

Lees verder

Recept: Corvina no Forno com Batatas

Corvina no Forno com Batatas

Een lekker ovenrecept met de zwarte ombervis (ook wel zeeraaf genoemd), een baarsachtige. Niet een hele bekende vissoort in Nederland, maar in Portugal zie je hem stukken vaker op de markt en/of het menu en is hij gemakkelijk te verkrijgen. Hier kan de visboer hem wellicht voor je bestellen. Super simpel en smakelijk. Wil je…

Lees verder

Recept: Sardinhas Grelhadas

Sardinhas Grelhadas

Het is (bijna) zomer in Nederland, tijd om de barbecue af te stoffen! Misschien heb je hem net als ons al enkele malen gebruikt dit jaar, wie weet. Ik geef je de komende weken in elk geval een aantal heerlijke Portugese barbecue suggesties! Alles komt voorbij voor een volledige maaltijd. We trappen af met de…

Lees verder