Recept: Frango à Moda da Guia

Eerder deelde ik al eens een recept voor kip piri-piri op de barbecue. Vandaag gaan we nog een stapje verder en maken we Frango à Moda da Guia. De allerlekkerste manier om kip te eten in Portugal als je het ons vraagt! Kip piri-piri zoals het hoort te smaken. Letterlijk om je vingers bij af te likken, want dit gerecht eet geen Portugees met bestek. Het ultieme barbecue recept! Nu alleen nog barbecue weer…

Om te beginnen moet je op pad om een klein formaat kip te kopen. Vraag bij de poelier naar piepkuikens van 500 à 600 gram per stuk voor dit gerecht. Gebruik echt geen andere (formaten) kip, dat helpt het hele recept om zeep. Het bijkomende voordeel van de poelier is dat deze ze vast voor je kan prepareren. Het is het lekkerste als je ze spatchcock (gevlinderd) bereidt namelijk.

“Kip vlinderen houdt in dat je de rug van de vogel verwijdert, waardoor de poten omhoog komen te liggen. Zo komt ook al het vel aan de bovenkant te liggen, zodat elk stukje knapperig wordt.”

Oregano

Portugese Oregano

Dit recept is voor één kippetje en goed voor twee personen. Ben je met meer, verdubbel het recept dan (zo vaak als nodig) simpelweg.

Ingrediënten

1 piepkuiken
100 ml arachideolie
4 à 5 tenen knoflook
5 gedroogde piri-piri’s
1/2 citroen (uitgeperst)
1 volle eetlepel brandy of cognac
1 laurierblaadje
grof zeezout
theelepel oregano
snufje paprikapoeder

Bereiding

Vraag of de poelier de kip voor je wil vlinderen of doe het thuis zelf.

Maak in een klein steelpannetje de olie. Meng de 100 ml arachideolie met het citroensap en voeg hier vier à vijf gepelde en licht geplette knoflooktenen aan toe. Ook gaan er een stuk of vijf gedroogde piri-piri pepertjes (afhankelijk van de gewenste scherpte kun je er altijd meer of minder toevoegen) en het laurierblaadje bij. Verwarm dit zachtjes op laag vuur. Zodra de knoflook lichtjes begint te kleuren gaan er een snufje paprikapoeder en wat vers gedroogde oregano (koop je in Portugal op de markt) bij.

Frango à Moda da Guia

Laat dit alles even rustig een paar minuten sudderen. Draai zodra de knoflook echt begint te kleuren het vuur uit. Giet er nu een eetlepel brandy/cognac (of brandymel) bij en roer goed door. Laat de olie rustig afkoelen. Giet hem voor je hem gaat gebruiken door een zeef.

Het kippetje gaat in zijn geheel, gevlinderd, op de barbecue. Zodra hij vet begint te lekken bestrooi je hem aan beide kanten met zeezout. Gril vervolgens tot hij goudbruin en gaar is, met een knapperig velletje. Bestrijk hem dan met een klein beetje olie en laat nog een minuut of twee (pas op de vlammen) op de barbecue liggen. Haal hem er vervolgens af en knip de kip in stukjes. Leg op een schaal of bord en bestrijk rijkelijk met de rest van de olie.

Frango à Moda da Guia

Frango à Moda da Guia serveer je standaard met een tomatensalade en zelfgemaakte frietjes.

Bom apetite!

Variatietip: Is het geen barbecue weer en toch zin in deze Frango à Moda da Guia? Bak je kip dan goudbruin en knapperig in de oven en bestrijk vervolgens met de olie.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.