Recept: Polvo à Alentejana

Polvo à Alentejana

Vandaag wederom een smakelijk variant op het bekende gerecht Carne de Porco à Alentejana. En wel met octopus. Dus in plaats van varkensvlees en schelpjes gebruiken we deze keer octopus en schelpjes. Een super lekkere combinatie met twee van mijn favoriete Portugese ingrediënten. Los van elkaar al niet te versmaden als je het mij vraagt,…

Lees verder

Recept: Polvo à Portuguesa

Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt…

Lees verder

Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis…

Lees verder

Recept: Caril de Polvo

Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman…

Lees verder

Recept: Lulas Grelhadas

Lulas Grelhadas

Eerst even een stukje taalkundige achtergrond. Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. Al deze soorten kun je op de barbecue leggen, maar ik kies in dit recept voor de pijlinktvis. Deze kun je bij de visboer of toko krijgen. De visboer heeft ze soms zelfs…

Lees verder

Recept: Choco Frito à Setubalense

Choco Frito à Setubalense

Dit smaakt voor mij naar zomer, vakantie en relaxen! En daar kunnen we op dit moment allemaal wel een vleugje van gebruiken. Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en ik ben happy. Oorspronkelijk is het een petisco, maar als je geluk hebt staat het ook wel eens als voor- of zelfs…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Polvo

Pataniscas de Polvo

Vandaag maken we weer eens pataniscas, een soort hartige pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondeten met bijvoorbeeld een salade en (bonen)rijst. De meest gangbare variant is die met bacalhau, maar ze smaken ook prima met inktvis! In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een…

Lees verder

Recept: Arroz de Polvo

Arroz de Polvo

Gisteren aten we Portugese inktvisrijst! Misschien denk je, dat is vast een ingewikkeld klusje, maar geloof me het valt reuze mee. Het grootste obstakel voor ons Nederlanders is waarschijnlijk die grote, glibberige inktvis. Niet iets dat we gewend zijn te eten in ons koude kikkerlandje. Maar wees dapper, want dit is echt superlekker. De twee belangrijkste dingen…

Lees verder

Recept: Polvo à Lagareiro

Polvo a Lagareiro

Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Het recept van vandaag is er een waar we allebei dol op zijn, octopus…

Lees verder

Recept: Lulas Cheias

Lulas Cheias | Saudades de Portugal

Het allereerste recept op de site was er eentje met inktvis. Gewoon, omdat we ze beide erg lekker vinden. En je kan er alle kanten mee op. Vandaag gaan we ze lekker vullen. Koop dus geen hele kleine, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Ze zijn net zo smakelijk, daar ligt het niet…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!