Midden Portugal (on)Ontdekt: Olijfgaard Casa Feteira

Het is duidelijk! Wanneer ik volgende keer olijfolie proef of koop, doe ik dat zeker anders dan voorheen. Hoe dat komt? Een leerzame middag bij Casa Feteira op zo een 12 minuten rijden van ons huis. Een 113 jaar oude olijvengaard met ruim 3500 bomen op 12 hectare grond, drie verschillende olijfsoorten en een clubje razend enthousiaste medewerkers.

Hier wordt niet alleen olijfolie geproduceerd, maar een uitgebreide rondleiding met een proeverij is ook mogelijk. En onze gids Suzy neemt ruim de tijd voor je met een goede en enthousiaste uitleg. Een geplande rondleiding van een uur wordt dus probleemloos twee uur.

Via email spreken we een dag en tijdstip af om met een groep gasten hartelijk te worden ontvangen. Daar waar de proeverij is, wachten we even in de schaduw voor we starten.

Suzy (eigenlijk Susana) is een telg van dit familiebedrijf. Het oude woonhuis van haar grootouders is nu de winkel met daarnaast een ruimte waar hun campinggasten terecht kunnen voor ontbijt en diner. De quinta heeft ook nog plaats voor ongeveer 25 campers die aan het begin van de olijfgaard op een eigen plek in de schaduw staan. Aan de achterzijde van het pand is een dakterras waar de rondleiding start en we een goed uitzicht hebben over de bomen.

Bedenk je even, elk jaar 3500 bomen om olijven te plukken, hier is de pluk al gestart. Wanneer men begint, hangt niet alleen af van de rijpheid van de olijven. Maar vandaag de dag ook van de wens en de smaak van de culinaire chefs. Zij geven de voorkeur aan een mooie lichte en frisse olie. Dit in tegenstelling tot de oudere generatie.

Bij Casa Féteira wordt duurzaam en volgens milieuvriendelijke methoden geproduceerd. Zo blijft het ecologische evenwicht van de bodem, flora en fauna gerespecteerd en levert de quinta een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit.

Olijfgaard Casa Feteira

Vol overgave vertelt Suzy dat zij drie verschillende olijven hebben, al zijn er veel meer soorten.  In de olijfgaard waar ook bij hen de pluk al is gestart, liggen lange netten waarop de geplukte olijven verzameld worden. Via een oprolsysteem van de netten worden ze met de takresten verzameld in een container. Deze wordt daarna geleegd in het sorteerrooster waar men de scheidt van de olijven die weer terugkomen in de container.

De olijven zijn nu klaar om geperst te worden. Een proces van ongeveer 3,5 uur dat binnen zes uur na het plukken start, dit om rotting van de olijven te voorkomen. Na het wassen gaan de olijven naar de molen. Deze werkt in een 2-fasen scheidingstechnologie door middel van centrifugeren, in een gesloten circuit en bij lage temperaturen, altijd onder 35º C.

De olijfolie wordt aangeboden aan het laboratoria waar deskundigen bepalen of de olie ook het label Extra Vierge (of Virgim) mag voeren. Bij Casa Feteira zijn twee van de drie geproduceerde oliën verkrijgbaar als Extra Vierge. En afhankelijk van de olijvensoort dus ook verschillend in smaak die we bij de proeverij ervaren.

Olijfgaard Casa Feteira

Terug naar het terras waar alles klaar staat: brood, plakjes groene appels en water. Want na de enthousiaste uitleg zijn we nu wel heel nieuwsgierig of we de verschillen proeven. De Vila Forte ‘bijt het spits af’ met een korte uitleg over de naam, gerelateerd aan het kasteel van Porto de Mos. Een olie met een zachte en milde smaak.  De tweede olie is de Capeleira met een pittigere smaak. Ook heerlijk, al ben ik meer gecharmeerd van de eerste. Beide zijn heerlijk voor salades, dressing, etc. De laatste olie is Casa Feteira, ook heerlijk van smaak, maar geen extra virgim. Wel weer uitstekend om te koken, bakken en braden.

Onze rondleiding zit erop na een bezoek aan de winkel. We scoren een of twee soorten olie naar smaak. De een in een mooie fles de ander in een sfeervol blik (wel zo handig als je nog moet vliegen).

Wat ons betreft een leerzame en smaakvolle middag bij Casa Feteira. Een echte aanrader!


Cees en Dini wonen sinds 2010 in Portugal en runnen in Batalha een Bed & Breakfast: Casa Ceedina. Ze vinden het leuk je via dit blog mee te nemen in hun Portugese leven. Naast het B&B-werk gaan ze vaak op pad en bezoeken ze al ontdekte plekken, maar laten zich graag verrassen met het onontdekte: tijdens een wandeling, een nieuw restaurant, een persoonlijke ontmoeting… Ga mee op avontuur en/of volg ze via Instagram of Facebook