Over Portugal

Ik heb een blog vol geschreven voor je over dit heerlijke land. Je vindt er nuttige informatie over het land, maar ook verhalen over onze eigen avonturen. Iedere vrijdag zet ik je aan het werk met een lekker Portugees recept. Ik laat je zelfs weten hoe je in Portugese sferen kunt komen in Nederland! Voordat je je stort op mijn blog lees je hier wat nuttige algemene informatie.

Ligging

Portugal ligt in het zuiden van Europa, omgeven door de Atlantische Oceaan aan de west- en zuidkust. Ten noorden en oosten van Portugal ligt buurland Spanje. Het is meer dan twee keer zo groot als Nederland en ongeveer drie keer groter dan België. Het heeft maar liefst 2.830 kilometer kustlijn (eilanden inclusief).

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Dat ligt zo’n 2250 kilometer van Amsterdam (dus daar rijd je 21 uur over!). Behalve het vasteland zijn er ook twee eilandengroepen: Madeira en de Azoren. Deze liggen dieper in de Atlantische Oceaan.

Taal

In Portugal spreken ze Portugees. Dat is de zesde meest gesproken taal ter wereld. Ze spreken het officieel in nog acht andere landen: Brazilië, Kaapverdië, Macau, Mozambique, Angola, Oost-Timor, Guinee-Bissau, en Sao Tomé & Principe. Het langste Portugese woord is pneumoultramicroscopicossilicovulcanoconiótico en beschrijft de toestand van mensen die aan een zeldzame ziekte ten gevolg van vulkanische assen lijden. Niet iets wat je op je eerste tripje naar Portugal hoeft te proberen. Zeg dan maar gewoon “Bom dia” voor goedemorgen en “Obrigado” voor dankjewel!

Muziek

Portugal staat muzikaal bekend om het genre fado. Deze muzieksoort is zeer populair in Nederland, vooral dankzij de zangeres Cristina Branco, die veel in Nederland optreedt. De absolute koningen van de fado is Amália Rodrigues. Fado kent vele vormen. Het meest typerend zijn twee gitaristen en een zangeres, maar het kan ook zonder zang, of zelfs in gesproken vorm voorkomen. Het meest bekend is de melancholische, trieste en volkse versie uit Lissabon, maar in Coimbra komt een vrolijkere, studentikoze variant voor. Wil je weten hoe de fado ooit begon? Je leest het hier.

Toerisme

Het meest toeristische gebied van Portugal is de Algarve. Dit is de zuidkust van het vasteland. Daarnaast is het eiland Madeira populair en komt de eilandengroep Azoren steeds meer in trek. Populaire stedentrips gaan naar Lissabon en Porto, beide fantastische steden om een paar daagjes op pad te zijn. Wil je het allemaal wat minder toeristisch? Kies dan voor een ander gebied. Het is allemaal mooi!

Kaart van Portugal

error: Alert: Content is protected !!