Port Specialist in Portugal: The Portologist – Crafting Port Wine Cocktails

Port is een van de meest iconische wijnen van Portugal. De druiven uit de hete Douro-vallei vormen de basis voor deze verleidelijke, rijkgevulde drank. Met een geschiedenis die eeuwen teruggaat, is portwijn meer dan alleen een drankje. Het verbindt je met een landschap, een tijdperk en een plaats. Maar portwijn is niet alleen heerlijk om zo te drinken. Het is ook het perfecte ingrediënt voor unieke en karaktervolle cocktails.

Neem bijvoorbeeld het best bewaarde geheim van de lokale bevolking: een witte port met tonic. Perfect voor de zomer, licht, smaakvol en zonder de klap van gedistilleerd alcohol. Portwijn bestaat uit vele stijlen en smaken, van de fruitige en toegankelijke ruby tot de complexe en mysterieuze tawny en de verfrissende chip dry white. Met dezelfde kwaliteit, net als vele andere likeuren, biedt portwijn de mixoloog onbeperkte mogelijkheden om originele en smakelijke dranken te creëren.

The Portologist staat klaar om een cocktail voor je te mixen zoals je die nog nooit hebt geproefd. Deze gemixte dranken brengen je naar een prachtige vallei en verbinden je met honderden jaren oude historie aan erfgoed. Port is de perfecte basis voor een enorme variëteit aan smaken, waarbij de juiste balans tussen zoetheid, textuur, complexiteit en harmonie wordt gevonden.

The Portologist bevat 50 recepten, variërend van vernieuwde klassiekers zoals de Port Negroni tot gloednieuwe creaties van ‘s werelds meest innovatieve mixologen. Je vindt er sprankelende cocktails, longdrinks, seizoen specialiteiten en zelfs zoete lekkernijen die bij een dessert passen of zelfs kunnen vervangen.

Terwijl je experimenteert met deze heerlijke creaties, nemen we je mee diep in de Douro-vallei en de historische port kelders van Vila Nova de Gaia. Ontdek de verschillende categorieën port, hoe ze worden geproduceerd en hoe ze smaken. The Portologist gaat veel verder dan de omgeving van de cocktailbar en introduceert je in de schatten van de Douro, zijn spectaculaire terrassen en wilde planten.

Met 50 speciaal gemaakte foto’s, een prachtige lay-out en design is The Portologist niet zomaar een cocktail receptenboek. We duiken diep in de details van elk ingrediënt en verkennen het verhaal achter portwijn en de mensen die het maken. De mixoloog is naar het volgende niveau gegaan met: The Portologist.

Op 4 november gaat The Portologist live op Kickstarter.com – een online platform waar iedereen gave projecten zoals deze kan helpen om tot leven te komen. Meld je daarom nu direct aan op www.theportologist.com en krijg direct toegang tot de lancering van het boek.


Ruud Scholten is eigenaar van een port wijnplatform en werkt al ruim 11 jaar met portwijnen. Zijn reislustigheid en passie voor fotografie brengt hem de hele wereld over waar hij zijn passie voor fotografie verder door ontwikkelt. Portugal is een terugkerende bestemming. Daar kan hij zijn hart ophalen aan de natuur, de gastvrijheid en natuurlijk zijn passie voor wijnen. Voor alles over zijn fotografie check zijn website.