Recept: Port Cocktails

Heerlijk, een glaasje port op zijn tijd. Geen idee of het met het zomerse weer van de afgelopen paar dagen te maken heeft… Maar wist je dat je met port ook prima lekkere cocktails kunt maken?! Naast de Portonic zijn er nog vele andere mogelijkheden om dit drankje te mixen. Of je nou zin hebt in een zomers drankje of meer de warme winterse kant op wilt. Ik heb er elf (iets met moeilijk kiezen) voor je op een rijtje gezet!

Pink Sky Cocktail

60 ml rosé Port
25 ml appel wodka
50 ml kamille infusion (afgekoeld)
1 takje rozemarijn
20 ml siroop

Om de siroop te maken: doe 500 ml water met 500 gram suiker in een steelpannetje en roer goed tot alle suiker is opgelost. Zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Laat afkoelen.

Doe alle ingrediënten (behalve de rozemarijn) in een cocktail shaker en schud goed. Zeef tweemaal en giet het in een cocktail glas, maak af met het takje rozemarijn.

Pink Blossom

90 ml rosé port
30 ml. St. Germain vlierbloesemlikeur
60 ml Brut mousserende wijn
verse frambozen of blauwe bessen

Doe 4 à 5 ijsblokjes in een longdrinkglas. Giet hier de vlierbloesemlikeur en port overheen, roer even door. Maak af met de mousserende wijn en garneer met een spiesjes met verse frambozen/blauwe besjes.

Bubbles & Pink

90 ml koude rosé Port
120 ml Prosecco
15 ml Cointreau
2 scheutjes bittertjes
1 stukje citroen schil

Giet alle ingrediënten in een gekoeld champagneglas. Roer even door en garneer met een twist citroenschil.

New York Sour

60 ml bourbon
22 ml lemon juice
22 ml siroop (zie hierboven)
2 scheutjes perzik bittertjes (optioneel)
4 barlepels Port (ongeveer 20 ml)

Pak de cocktail shaker doe er wat ijs in en giet hier de bourbon, het citroensap, de siroop en bittertjes bij. Schud alles goed en giet het door een zeef in een whiskey glas met ijsblokjes. Schep met de barlepel de port erbovenop om het af te maken.

Ruby Sparkler

1 deel Ruby Port
2 delen brut mousserende wijn (koud)

De Kir Royale met een Port twist. Schenk de Ruby Port in een gekoeld champagneglas en vul aan met de mousserende wijn.  Garneer met een verse braam of aardbei.

Port Lemonade

1/2 deel Ruby Port
1 1/2 deel citroen Wodka
2 delen lemonade
IJsblokjes

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten er bij en roer even goed door. Garneer met een schijfje citroen en een rietje.

Suburban

30 ml Ruby Port
15 ml. Reserve Rum
45 ml rogge whiskey

Schenk de ingrediënten over crushed ijs en roer goed door. Giet dit vervolgens door een zeef in een gekoeld cocktailglas. Garneer met een leuk stukje citroenschil.

Bar Drake Manhattan

68 ml Reserve Bourbon
30 ml Ruby Port
1 barlepel maple syrup (5 ml)
scheutje Angostura bitters

Giet alle ingrediënten in een glas vol ijsblokjes. Roer goed en giet het, door een zeefje, over in een cocktailglas. Garneer met brandewijnkersen.

Trafalgar Punch

Goed voor 20 à 30 glaasjes

360 ml 10 Year Old Tawny Port
240 ml Armagnac
120 ml White Overproof Rum
schil van 3 lemons, in wijde spiralen
150 gram suiker
180 ml versgeperst citroensap (gezeefd)
720 ml water
1 hele nootmuskaat

Pak een soort punch/bowl schaal en meng hier de suiker met de citroenschillen in. Laat dit nu een uur staan.

Vervolgens giet je het citroensap erbij en roer je dit even goed door. Dan kunnen de Port, Armagnac, Rum en het water erbij. Roer alles wederom goed door. Laat er voorzichtig een blok ijs in glijden, of als je dit niet hebt voldoende ijsblokjes. Laat een minuut of twintig koelen. Rasp dan ongeveer 1/3 van de nootmuskaat over de punch. Serveer in punchglaasjes.

Maria Mcclaire

45 ml. Irish whiskey
30 ml White Port
15 ml Campari
2 scheutjes Peychaud’s Bittertjes

Giet alle ingrediënten samen met flink wat crushed ijs in een glas. Roer goed door elkaar. Giet door een zeef over in een cocktailglas. Garneer met een dun sliertje sinaasappelschil.

Saint Valentine

45 ml white rum
15 ml Ruby Port
15 ml Grand Marnier
15 ml vers geperst limoensap

Giet alle ingrediënten samen met een flinke handvol crushed ijs in een cocktail shaker. Schud goed en giet het door een zeef in een gekoeld cocktailglas.

Saúde!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.