Recept: Bolo de Batata Doce & Canela

Daar is tie weer, de zoete aardappel! Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Of je nou iets zoets of hartigs wilt maken. In Portugal zul je het dan ook regelmatig op de kaart tegenkomen. Dit keer bak ik er een cake mee. Deze Bolo de Batata Doce & Canela combineert de smaken van zoete aardappel en kaneel tot in perfectie.

Zoete aardappel gaat goed samen met octopus. Maar smaakt ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes en andere zoetigheden. Deze recepten deelde ik al eerder met dit veelzijdige ingrediënt. 

Bolo de Batata Doce e Canela

Bolo de Batata Doce e Canela

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen

Ik heb een tulbandvorm met een diameter van 25cm gebruikt.

Categorie: – Cake & TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de bolo
  • 500 gram zoete aardappel (gekookt)

  • 375 gram bloem

  • 400 gram licht bruine basterdsuiker

  • 200 ml milde olijfolie

  • 3 grote eieren (XL)

  • 2 theelepels Baking soda

  • 2 theelepels vanille extract

  • 1 1/2 theelepel kaneel

  • 1 theelepel nootmuskaat

  • 1/2 theelepel zout

  • voor de kaneel swirl
  • 100 gram licht bruine basterdsuiker

  • 15 gram gezouten boter (koud)

  • 1 volle theelepel kaneel

  • optioneel – klein beetje sinaasappelrasp

Bereiding

  • Bolo de Batata Doce
  • Schil je zoete aardappels en snijd in stukken. Kook in een pan met licht gezouten water gaar. Giet af en laat iets afkoelen. Pureer de zoete aardappel vervolgens (of prak fijn) en doe 500 gram ervan in een ruime beslagkom.

    Bolo de Batata Doce & Canela
  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Vet je bakblik in met boter en strooi er vervolgens een eetlepel bloem in. Draai de vorm nu rond om de bloem te verspreiden. Zorg dat het hele oppervlakte bedekt is met een dun laagje en schud overtollige bloem eruit.
  • Meng in een ruime beslagkom de olie met de suiker goed door elkaar. Voeg er vervolgens de eieren en het vanille extract aan toe. Mix dit alles tot een egale substantie.
  • Meng in een andere beslagkom de bloem met de baking soda, de kaneel, de nootmuskaat en het zout.
  • Voeg nu beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten. Schep een derde bloem en een derde zoete aardappel bij in de natte ingrediënten en spatel dit door elkaar. Voeg vervolgens nogmaals een derde bloem en een derde zoete aardappel toe en spatel wederom goed door. Dan gaan de laatste beetjes ingrediënten erbij. Spatel alles door elkaar tot het net goed gemengd is en stop dan.
  • Kaneel Swirl
  • Doe de licht bruine basterdsuiker samen met de koude boter in stukjes en het kaneelpoeder in een schaaltje. Druk nu met een lepel de suiker en de boter goed fijn en door elkaar. Je krijgt als alles goed gemengd is een wat kruimelige licht plakkerige substantie.

    Bolo de Batata Doce & Canela
  • Samenstellen
  • Schep of giet de helft van je zoete aardappelbeslag in de ingevette tulband. Strooi hier vervolgens de kaneel swirl kruimels enigszins gelijkmatig overheen, probeer de randjes vrij te laten. Schep of giet vervolgens de andere helft van je zoete aardappelbeslag er bovenop.
  • Bak in ongeveer 60 minuten gaar op 180°C graden. Je kunt na 50 minuten checken of je cake klaar is door er in het midden een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is je cake klaar. Is hij nog vochtig, bak je cake dan nog heel iets langer. Doe dit in stapjes van 5 minuten.

    Bolo de Batata Doce & Canela
  • Haal de Bolo de Batata Doce e Canela zodra hij gaar is uit de oven en laat rustig een minuut of tien afkoelen voor je hem omkeert en uit de vorm haalt om verder af te koelen op een rooster.

    Bolo de Batata Doce & Canela
  • Serveer bij de koffie of als nagerecht.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Voeg ook eens een theelepel kruidnagel(poeder) toe aan het beslag.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!