Recept: Azevias de Batata Doce

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter plaatse ook voor kiezen om ze vers gemaakt te kopen bij een padaria of pastelaria.

Ik vond dit het uitgelezen recept om vandaag te delen! Zowel warm als koud te eten. En vooral lekker als ze door kaneelsuiker zijn “gerold”!

Azevias de Batata Doce

Ingrediënten

1 kilo bloem
3 eieren
300 gram banha de porco (reuzel) – evt. vervangen door boter
1 eetlepel olijfolie
2 zakjes gist (1 zakje per 500 gram)
1 borrelglaasje aguardente (Portugees vuurwater)
3 uitgeperste sinaasappels
snufje zout
handwarm water

Voor de vulling
2 kilo zoete aardappels
450 gram suiker
rasp en sap van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
2 eetlepels kaneel

Bereiding

Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem samen met de gist, reuzel, eieren, olijfolie en het snufje zout in een grote kom. Meng dit goed en voeg dan het sinaasappelsap en het vuurwater toe. Mix/kneed dit tot er een egale, elastische massa ontstaat. Dit bereik je door steeds kleine beetjes handwarm water toe te voegen. Dek af en laat minimaal een uur rusten.

Kook ondertussen de zoete aardappelen met schil en al. Zodra ze klaar zijn kun je ze opensnijden en de inhoud eruit lepelen. Hier maak je een puree van. Prak je zoete aardappels met het citroen- en sinaasappelrasp en sap, en voeg hier in kleine beetjes de suiker en de kaneel aan toe. Tussendoor steeds even proeven, de een houdt meer van zoet dan de ander. Je hoeft dus niet alle suiker te gebruiken, genoeg is genoeg. Dit verhit je, al roerende, in een pan totdat het voldoende is ingedikt. Haal van het vuur en laat het wat afkoelen.

Rol je deeg uit tot een plak van ongeveer 2 mm dik. Steek hier rondjes uit. Je kunt in principe zelf bepalen hoe groot je je flapjes wilt, maar maak ze niet te groot. Denk aan een appelflap, maar dan rond. Leg op elk rondje een lepel vulling en vouw het rondje dubbel. Druk de randjes goed aan zodat ze niet openspringen als je ze gaat bakken.

Verwarm een pan met zonnebloemolie en frituur je flapjes hierin totdat ze goudbruin zijn. Rol ze daarna door kaneelsuiker (suiker met kaneel mixen) en je azevias de batata doce zijn klaar. Smullen maar.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.