Recept: Folar de Maçã & Amêndoa

Ik vind het altijd leuk om voor Pasen een typisch, uiteraard Portugees, paasbrood te bakken. Deze Folar de Maçã & Amêndoa stond al langer op mijn lijstje, dus dit jaar bak ik speciaal voor de paasdagen (in navolging van de eerdere recepten) dit super smakelijke Portugese paasbrood. Lekker met appel en amandelen erdoor, voor de nodige variatie. Daarnaast staat hij natuurlijk hartstikke leuk op tafel bij de paasbrunch!

Traditioneel wordt de folar op Paaszondag aan petekinderen aangeboden als symbool van liefde. Volgens de legende ontstond de folar en de traditie die daarbij hoort, tijdens een geschil tussen aanbidders van hetzelfde meisje. De ongeduldige aanbidders besloten dat het meisje tot Paaszondag de tijd had om te beslissen met wie ze wilde trouwen.

Folar de Maçã & Amêndoa

Naast de traditionele Folar de Páscoa zijn er meerdere zoete varianten. Ook de Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Daarnaast bestaan er ook hartige folares gevuld met vlees, worst en gerookt vlees. Deze varianten zijn typischer voor het noorden van het land. Ik zal daar binnenkort ook eens een lekker recept voor delen!

Folar de Maçã e Amêndoa

Folar de Maçã e Amêndoa

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Ik heb een springvorm gebruikt met een diameter van 25 centimeter.

Categorie: » Brood, – Zoete BroodjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

50

minuten
Rijzen

1

uur 

30

minuten
Totale tijd

2

uur 

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • Deeg
  • 600 gram bloem

  • 275 gram gezouten roomboter

  • 150 ml melk (handwarm)

  • 3 grote eieren

  • 1 zakje gistpoeder (7 gram)

  • 1 eetlepel poedersuiker

  • snuf zout

  • honing

  • Vulling
  • 100 á 150 gram açúcar amarelo (rietsuiker)

  • 125 gram amandelstiften

  • 4 grote appels

  • 1 citroen

  • kaneel

Bereiding

  • voor het deeg
  • Los allereerst de gist op in de lauwe melk.
  • Doe 225 gram boter, de eieren, de bloem, de eetlepel poedersuiker en een snuf zout in een grote beslagkom en voeg hier vervolgens de melk (met de opgeloste gist) aan toe. Kneed dit nu tot een glad deeg. Dit kun je met de hand doen of gebruik voor het gemak een keukenmachine met deeghaak. Je hebt dan een wat plakkerig deeg.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en zet het op een warme plek. Laat het nu rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Vet een ronde (tulband) vorm in met wat boter en bestuif lichtjes met wat bloem.
  • Nadat het deeg is gerezen, kneed je het een paar keer lichtjes door, om er wat lucht uit te halen. Rol het vervolgens, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot je een dunne enigszins rechthoekige lap deeg hebt. Smelt de resterende 50 gram boter en bestrijk het deeg hiermee.

    Folar de Maçã & Amêndoa
  • voor de vulling
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ze nu in kleine blokjes, stukjes of partjes. Besprenkel de stukjes appel met citroensap en wat kaneel en hussel alles even goed door elkaar.

    Folar de Maçã & Amêndoa
  • samenstellen
  • Strooi de rietsuiker gemend met wat kaneel uit over het deeg. Gebruik tussen de 100 en 150 gram suiker, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben. Verdeel vervolgens de appelpartjes over het uitgerolde deeg. Spreid ze zo goed mogelijk uit. Strooi dan ook de amandelstiften er over uit. Probeer ook deze weer enigszins gelijkmatig over het deeg te verdelen.
  • Rol het deeg nu vanaf de lange kant voorzichtig op. Snijd de rol vervolgens in 12 dikke plakken. Zet deze plakken nu rechtop in de ingevette bakvorm. Zet de twee uiteindes met de ‘lelijke’ kant naar beneden in de vorm. Dek wederom af met een theedoek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC graden.
  • Bak je Folar de Maçã & Amêndoa in een voorverwarmde oven op 180ºC in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal je folar uit de vorm terwijl hij nog warm is en bestrijk de bovenkant met wat honing. Laat hem vervolgens rustig afkoelen op een rooster.
  • Je breekt de individuele rollen makkelijk los van elkaar, dus serveer de folar in zijn geheel voor het wow-effect.
  • Bom Apetite e Feliz Páscoa!

Aanvullende Info & Tips

  • In plaats van honing kun je ook abrikozenjam gebruiken om de Folar de Maçã & Amêndoa mee in te strijken.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!