Recept: Bola Doce Mirandesa

Dit brood wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer brood dan zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren tijdens de paasbrunch dan is dit wellicht een leuk idee. Een vleugje Portugal op tafel, maar toch met herkenbare smaken.

Ingrediënten

100 ml olijfolie
1,5 kilo brooddeeg
2 eieren
300 gram suiker
4 eidooiers
40 gram kaneelpoeder
50 gram boter
500 gram bloem
snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Voor het brooddeeg kun je gewoon een pakje gebruiken, het helemaal zelf maken of het bij een bakker kopen. Ben je niet zo’n held in de keuken maar wil je toch graag zonder pakjes aan de slag? Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf brooddeeg maakt.

Smelt je boter en meng dit met de olijfolie. Haal je voorbereide brooddeeg tevoorschijn en voeg hier de eidooiers en het boter/olie mengsel aan toe. Kneed het nu met behulp van een beetje bloem en het snufje zout opnieuw tot een samenhangend deeg. Vorm het tot een soort rol en verdeel het in zeven (ongeveer) gelijke stukken en een stuk dat net wat groter is.

Bestuif een vorm met wat bloem. Pak het grotere stuk van het deeg en rol dit op een met wat bloem bestuift aanrecht tot een dunne plak en leg dit in de vorm. Zorg ervoor dat er geen gaatjes in zitten anders loopt je kaneel vulling eruit. Het deeg moet zowel de bodem als de zijkanten bedekken.

Verdeel de kaneel in zeven ongeveer delen en de suiker in acht (het steekt niet super nauw). Strooi een deel suiker en vervolgens een deel kaneel over het deeg. Rol dan je volgende stuk deeg tot een dunne plak en plaats dit bovenop het suiker/kaneel laagje. Dit keer hoeft het de zijkanten niet te bedekken. Druk het iets aan aan de zijkanten. Strooi opnieuw een deel suiker en kaneel op de nieuwe laag deeg en rol je volgende stuk deeg plat. Herhaal dit totdat je zeven lagen deeg gebruikt hebt.

Leg de laatste laag deeg in de vorm en sluit het brood door de randjes aan de zijkant over de laatste laag te vouwen. Knijp of duw goed dicht zodat er niks uitloopt tijdens het bakken. Bestrooi alles met het laatste beetje suiker en zet het brood 25 à 30 minuten in de oven op 190 graden. Het brood is zowel warm als koud lekker! Zo uit het vuistje of met een lik lekkere boter.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.