De Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren tijdens de paasbrunch dan is dit wellicht een leuk idee. Een vleugje Portugal op tafel, maar toch met herkenbare smaken.
Het is een simpel recept, met vrij standaard ingrediënten die ik eigenlijk altijd wel op voorraad heb (op de verse gist na). Aangezien wij hier beide gek zijn op kaneel, kon dit recept natuurlijk niet uitblijven! En wie houdt er nu niet van kaneelbroodjes?! Ik heb voor dit recept een bakblik gebruikt van 25×25 cm.
Ingrediënten
500 gram bloem (plus een paar eetlepels)
250 ml melk
160 gram suiker (plus 2 eetlepels extra)
50 gram gezouten boter (kamertemperatuur)
20 gram verse gist
50 ml olijfolie
1 ei + 2 eidooiers
20 gram kaneel
theelepeltje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gebruik een klein beetje van de melk (lauwwarm) om de gist in op te lossen. Pak de keukenmachine en doe hier de deeghaak in. Voeg de melk, de gist, de helft van de boter, 10 gram suiker, de bloem en het theelepeltje zout eraan toe. Sluit goed af en meng tot een egaal, stevig deeg.
Doe de bol deeg in een beslagkom en dek af met een schone theedoek. Zet het nu op een warme plek weg en laat het rustig rijzen. Na een uur zou het ongeveer in formaat verdubbeld moeten zijn. Doe het deeg dan terug in de keukenmachine en voeg de andere helft van de boter, de olijfolie, het ei en de eidooiers toe. Meng tot je een plakkerig deeg hebt en voeg dan tijdens het kneden telkens een eetlepel bloem toe tot je een samenhangend en elastisch deeg hebt (dat niet meer plakt).
Bestuif het aanrecht met wat bloem. Verdeel je deeg in twee stukken en vervolgens elk stuk in drieën, zodat je zes ongeveer gelijke bolletjes deeg hebt. Bewaar het grootste bolletje voor het laatst.
Pak een stuk deeg en rol dit op het aanrecht tot een dunne plak en leg dit in de vorm. Zorg ervoor dat er geen gaatjes in zitten anders loopt je kaneel vulling eruit. Het deeg moet de gehele bodem bedekken, met een heel klein opstaand randje.
Meng de kaneel met de suiker en verdeel in vijf ongeveer gelijke delen (het steekt niet super nauw). Strooi een deel van de kaneelsuiker over het deeg. Rol dan je volgende stuk deeg tot een dunne plak en plaats dit bovenop het suiker/kaneel laagje. Dit keer hoeft het de zijkanten niet te bedekken. Bestrooi de nieuwe laag deeg opnieuw met een deel kaneelsuiker en rol je volgende stuk deeg plat. Herhaal dit totdat je alle lagen deeg gebruikt hebt. Gebruik het grootste bolletje als laatste laag.
Leg de laatste laag deeg op de rest en stop het aan de zijkant goed in. Alsof je een dekbed instopt. Bestrooi de bovenkant met 2 eetlepels suiker en bak het brood op 180 graden in 25 minuten gaar. Het brood is zowel warm als koud lekker! Zo uit het vuistje of met een lik lekkere boter. Snijd de Bola Doce Mirandesa in 12 redelijke stukken (zie foto’s) of in 16 wat kleinere stukjes.
Feliz Páscoa!
Tip: ook lekker als je het even oppiept in de broodrooster!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.