Recept: Bolo Rei

Bolo Rei is een traditioneel Portugees brood dat meestal wordt gegeten rond de kerst en dan ongeveer tot en met Dia de Reis (“Dag van de Koningen”) op 6 januari. Vandaar ook de naam, koningsbrood. Je wordt er mee doodgegooid in de winkels en je vind ze dan ook in de meeste huizen rond de feestdagen. Volgens oude traditie voegt men ook een gedroogde tuinboon toe aan het recept, de vinder hiervan betaald de bolo rei het volgende jaar. Het bijgevoegde filmpje is in het Portugees, maar is voor iedereen te volgen. Stap voor stap laat het zien hoe je dit Portugese kerstbrood zelf kan maken.

Bolo Rei

Ingrediënten

2 kilo bloem
12 eieren
360 gram suiker
360 gram boter
120 gram verse gist
200 ml melk
glas warm water
rasp van 2 sinaasappels
theelepeltje zout
sukade/gedroogd fruit/gekristalliseerd fruit
noten
eidooier
abrikozen jam

Bereiding

Verwarm als eerste de melk. Voed hier het zout en de gist aan toe en meng dit goed, totdat de gist is opgelost (dit gaat het makkelijkst met de vingers). Smelt ondertussen de boter en laat iets afkoelen. In een aparte schaal klop je de eieren los en hier voeg je het gist mengsel aan toe, blijven roeren. Daarna voeg je aan hetzelfde mengsel de, iets afgekoelde, gesmolten boter toe, meng alles goed.

Doe de bloem in een grote kom en voeg hier de suiker en de sinaasappel rasp aan toe. Dan het glaasje warm water en het ei/gist mengsel. Dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken, kneden maar! Als alles goed gemengd is voeg je het fruit en de noten toe, die je er ook weer goed door moet kneden. Mocht het deeg op dit punt wat droog zijn, dan kun je nog wat warm water toevoegen. Maak er een beetje een bolvormig geheel van en strooi er een klein beetje bloem overheen. Afdekken met een schone theedoek en 1 à 2 uur laten rijzen op een warme plek totdat het ongeveer de dubbele grote heeft.

Zodra het de juiste consistentie heeft haal je er met je handen een stuk af en hier vorm je een soort uit de kluiten gewassen donut van (of eigenlijk een kroon). Dit gaat het handigst op het aanrecht, wel eerst met een beetje bloem bestuiven. Deze ring bestrijk je met het eigeel en kun je dan decoreren naar wens. Herhaal tot je deeg op is. Laat ze dan nog een minuut of 15 rusten voordat alles de oven in gaat.

Leg ze op een bakpapiertje dat lichtelijk met bloem is bestoven. Dan in een voorverwarmde oven, op 180 graden in ongeveer 30 minuten afbakken. Verwarm in een steelpannetje wat abrikozen jam met water en strijk dit, zodra de bolo rei klaar is, over de bovenkant voor een mooie glans.

Bolo Rei

Dit recept is goed voor een stuk of 6 broden, dus met de kerstgedachte in het achterhoofd, geef er ook een aan familie/vrienden en geniet er samen van!

Fijne feestdagen en bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.