Recept: Papas de Aveia de Bolacha Maria

Papas de Aveia de Bolacha Maria

Warme ontbijtjes zoals havermout en pap zijn iets waar ik iemand hier thuis een groot plezier mee doe. Vaak maak ik simpele overnight oats, die Fernando dan op kan warmen indien gewenst. Maar zo af en toe maak ik graag eens iets nieuws om uit te proberen. Deze Papas de Aveia de Bolacha Maria zijn…

Lees verder

Casa das Talhas

Casa das Talhas

Ik maakte vorig jaar kennis met een vertegenwoordiger van dit wijnhuis op het ‘Wines of Portugal’ event in Antwerpen. En mijn interesse in de talha wijnen werd weer even wakker geschud. Casa das Talhas is onderdeel van de Adega Cooperativa de Vidigueira, Cuba e Alvito (hele mond vol), een coöperatieve wijnmakerij in Vidigueira, in het…

Lees verder

Recept: Batata Doce com Alheira & Ovos

Batata Doce com Alheira & Ovos

Het laatste recept met zoete aardappel dat ik deelde was een zoet recept. Vandaag maken we met deze Batata Doce com Alheira & Ovos een totaal ander gerecht met diezelfde zoete aardappel. Het combineert uitermate goed met alheira (een Portugese worstsoort) en spinazie, dus die vormen de basis. Uiteraard mogen ook de eitjes niet ontbreken…

Lees verder

Recept: Galinha Tostada à Alentejana

Galinha Tostada à Alentejana

Het eerste waar ik aan denk bij kip en Portugal is de frango piri-piri. Maar er zijn nog veel meer super smakelijke manieren om een kippetje te bereiden. Ook in de Alentejo weten ze er wel raad mee. Neem bijvoorbeeld deze Galinha Tostada à Alentejana. Een gerecht dat je in de meer traditionele restaurants in…

Lees verder

Recept: Bola de Bacalhau

Bola de Bacalhau

De Portugese bola bestaat in verschillende variaties, de bekendste is die met enchidos als vulling (bola de carne). Maar je kunt ze vullen met van alles, van kip tot bacalhau en van groente tot sardines. Ik zal na deze bola de bacalhau ook nog wat andere smakelijke varianten delen. Zelf vind ik die met kip…

Lees verder

Lekkere Restaurants in de Alentejo

Restaurants Alentejo

Tijdens ons laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag. Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder hebben ze volop lekkere kaasjes en verse ingrediënten. Dus…

Lees verder

Recept: Bolo de Batata Doce & Canela

Bolo de Batata Doce & Canela

Daar is tie weer, de zoete aardappel! Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Of je nou iets zoets of hartigs wilt maken. In Portugal zul je het dan ook regelmatig op de kaart tegenkomen. Dit keer bak ik er een cake…

Lees verder

Recept: Peixe Espada Preto Grelhado

Peixe Espada Preto Grelhado

Deze vis wordt op grote diepte gevangen rondom het eiland Madeira en heet de peixe espada preto, oftewel de zwarte degenvis. In de traditionele keuken van Madeira, is de zwarte degenvis ongetwijfeld het meest symbolisch en staat dan ook bijna “verplicht” op het menu in vele restaurants. Ook zul je hem veelvuldig tegenkomen als je over de Mercado dos Lavradores in Funchal slentert….

Lees verder

Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau & Camarão

Migas de Bacalhau & Camarão

Brood is een fundamenteel onderdeel van de traditionele Portugese eetgewoonten en het heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van vele recepten. Zo ook migas. Migas zijn een soort broodpap waar standaard de nodige knoflook en olijfolie inzit. Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Dit keer vullen we een brood met Migas de Bacalhau &…

Lees verder

Recept: Torta de Alfarroba & Laranja

Torta de Alfarroba & Laranja

De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao…

Lees verder

Recept: Batatas de Cebolada

Batatas de Cebolada

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker bijgerecht. Het zal je wellicht al eens opgevallen zijn in Portugal, maar ze eten er graag (gekookte) aardappels. Lekker bij een vers gegrild visje, lever of bacalhau. Maar je kunt met weinig extra moeite ook eens net iets anders op tafel zetten. Iedereen heeft de ingrediënten…

Lees verder

Fita Preta Vinhos

Fita Preta Vinhos

Wijngaarden vind je in Portugal in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische quintas. Uiteraard vaak omgeven door glooiende wijngaarden, om het plaatje compleet te maken. Een van de vele genoegens tijdens een uitstapje naar de Alentejo vind ik toch wel het bezoeken van zo’n wijngaard. Vaak probeer ik er dan ook…

Lees verder

Recept: Croquetes de Alheira & Grelos

Croquetes de Alheira e Grelos

Portugese kroketten! Ze smaken alleen wel totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Je kunt ze natuurlijk ook lekker zelf maken en fijn variëren met de vulling. Deze Croquetes de Alheira &…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Aangezien het weer tijd is voor het maandelijkse bacalhau recept maken we vandaag Migas de Bacalhau com Chouriço. Migas zijn een…

Lees verder

Recept: Camarão à Brás

Camarão à Brás

Zin in een snelle en makkelijke Portugese maaltijd? Dit Camarão à Brás recept maak je in een handomdraai. Vandaag maken we weer een andere smakelijke variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten gebruik ik dit keer garnalen als hoofdingrediënt. Dit is zo’n gerecht waar je verschillende kanten mee op kunt….

Lees verder