Recept: Peixe Espada Preto Grelhado

Peixe Espada Preto Grelhado

Deze vis wordt op grote diepte gevangen rondom het eiland Madeira en heet de peixe espada preto, oftewel de zwarte degenvis. In de traditionele keuken van Madeira, is de zwarte degenvis ongetwijfeld het meest symbolisch en staat dan ook bijna “verplicht” op het menu in vele restaurants. Ook zul je hem veelvuldig tegenkomen als je over de Mercado dos Lavradores in Funchal slentert….

Lees verder

Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau & Camarão

Migas de Bacalhau & Camarão

Brood is een fundamenteel onderdeel van de traditionele Portugese eetgewoonten en het heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van vele recepten. Zo ook migas. Migas zijn een soort broodpap waar standaard de nodige knoflook en olijfolie inzit. Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Dit keer vullen we een brood met Migas de Bacalhau &…

Lees verder

Recept: Torta de Alfarroba & Laranja

Torta de Alfarroba & Laranja

De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao…

Lees verder

Recept: Batatas de Cebolada

Batatas de Cebolada

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker bijgerecht. Het zal je wellicht al eens opgevallen zijn in Portugal, maar ze eten er graag (gekookte) aardappels. Lekker bij een vers gegrild visje, lever of bacalhau. Maar je kunt met weinig extra moeite ook eens net iets anders op tafel zetten. Iedereen heeft de ingrediënten…

Lees verder

Fita Preta Vinhos

Fita Preta Vinhos

Wijngaarden vind je in Portugal in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische quintas. Uiteraard vaak omgeven door glooiende wijngaarden, om het plaatje compleet te maken. Een van de vele genoegens tijdens een uitstapje naar de Alentejo vind ik toch wel het bezoeken van zo’n wijngaard. Vaak probeer ik er dan ook…

Lees verder

Recept: Croquetes de Alheira & Grelos

Croquetes de Alheira e Grelos

Portugese kroketten! Ze smaken alleen wel totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Je kunt ze natuurlijk ook lekker zelf maken en fijn variëren met de vulling. Deze Croquetes de Alheira &…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas de Bacalhau com Chouriço

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele verschillende manieren klaarmaken. Aangezien het weer tijd is voor het maandelijkse bacalhau recept maken we vandaag Migas de Bacalhau com Chouriço. Migas zijn een…

Lees verder

Recept: Camarão à Brás

Camarão à Brás

Zin in een snelle en makkelijke Portugese maaltijd? Dit Camarão à Brás recept maak je in een handomdraai. Vandaag maken we weer een andere smakelijke variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten gebruik ik dit keer garnalen als hoofdingrediënt. Dit is zo’n gerecht waar je verschillende kanten mee op kunt….

Lees verder

Recept: Mousse de Alfarroba

Mousse de Alfarroba

Deze mousse de alfarroba is een iets gezondere variant op de Portugese favoriet mousse de chocolate. Een nagerecht dat je in de Algarve in de meer traditionele (niet toeristische) restaurants nog wel eens op de kaart terug kunt vinden. Maar je maakt het ook heel makkelijk en snel thuis eens klaar. Eentje voor de liefhebber…

Lees verder

Recept: Serradura

Serradura

Serradura is een van de makkelijkste nagerechten om te maken, ideaal zo na de drukke kerstdagen. Het is een traditioneel Portugees dessert, dat wordt gemaakt met maar drie ingrediënten. Bestaande uit laagjes, met gecondenseerde melk, gezoete slagroom en verkruimelde maria biscuitjes. Deze simpele smaken en texturen werken goed samen. Een bijkomend voordeel van dit recept…

Lees verder

Recept: Papas de Arroz com Laranja

Papas de Arroz com Laranja

Zo in aanloop naar de feestdagen ben je waarschijnlijk druk genoeg en heb je geen zin om (onnodig) lang in de keuken te staan. Maar met dit donkere, grauwe weer gaat een warm ontbijtje er natuurlijk wel in. Deze Papas de Arroz com Laranja op basis van rijst heeft door de toevoeging van sinaasappel een…

Lees verder

Sharish Gin Distilleerderij

Sharish Gin

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat je in Portugal heerlijke Port, Moscatel en wijnen hebt. Maar wist je ook dat er in Portugal vele soorten heerlijke Gin worden gemaakt?! Een van die gin distilleerderijen vind je in de Alentejo en die kun je bezoeken! Ik ging langs bij de Sharish Gin Distilleerderij in Reguengos de Monsaraz…

Lees verder

Recept: Coroa de Bacalhau

Coroa de Bacalhau

Het klipvis recept van deze maand staat geheel in het teken van de aankomende feestdagen. We maken deze keer namelijk een kerstkrans met bacalhau. Uiteraard een eetbare (brood)krans! Al zou hij niet misstaan als decoratie, het oog wil ook wat. Deze coroa de bacalhau kun je zowel op de kersttafel of als hapje bij de…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com…

Lees verder