Recept: Papas de Abóbora

Papas de Abóbora

Tijd voor een lekker warm en herfstig ontbijtje! Deze Papas de Abóbora zijn op basis van pompoen dus geheel passend voor deze tijd van het jaar. Daarnaast zijn warme ontbijtjes ook extra lekker als het buiten fris en guur weer is. Wellicht net iets te veel werk op een doordeweekse dag, maar uitermate geschikt voor…

Lees verder

Recept: Raia Alhada

Raia Alhada

Proef de zee in haar puurste vorm. Deze Raia Alhada is zo’n gerecht dat meteen de essentie van de Portugese keuken vangt: eenvoudig, puur en bomvol smaak. De pijlstaartrog wordt gestoofd en geserveerd met een geurige ‘saus’ van knoflook en olijfolie, die het gerecht zijn karakteristieke diepte geeft. Het is een traditioneel gerecht aan de…

Lees verder

Recept: Aletria Doce

Aletria Doce

Net als van de traditionele arroz doce, bestaan ook van de aletria doce vele varianten. Elke familie maakt het net weer iets anders. Met of zonder eidooiers, gewone melk of gecondenseerde melk, met een pakje pudding erdoor, etc… Voor de Arroz Doce gaf ik een makkelijk basis recept, dus dit keer maak ik een andere…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Natas & Espinafres

Bacalhau com Natas & Espinafres

Deze Bacalhau com Natas & Espinafres is een variant op de welbekende bacalhau com natas. Zoals de naam al enigszins verraadt met spinazie. Voor de verandering eens met een fijne portie groente in je gerecht. Ik had eigenlijk al een hele tijd geen bacalhau com natas meer gemaakt, dus werd het wel weer eens tijd…

Lees verder

Recept: Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café is een licht verrassend Portugees gerecht waarbij een sappige biefstuk wordt overgoten met een romige koffiesaus. Het klinkt misschien ongewoon, maar juist die subtiele bitterheid tilt het gerecht naar een ander niveau. Het bekendste gerecht met biefstuk is de Bife à Portuguesa, maar er zijn uiteraard meer smakelijke opties om…

Lees verder

Recept: Croissant à Moda do Porto

Laten we beginnen met de naam in het Portugees, want een croissant is en blijft natuurlijk iets dat voor ons verbonden is aan Frankrijk. In het Portugees noemen ze ze naast croissant ook wel croassã of croassão. De Portuguese variant op deze Franse heerlijkheid is toch net een tikkie anders. De Croissant à Moda do…

Lees verder

Recept: Bolo Pudim de Laranja

Bolo Pudim de Laranja

Vandaag maken we een lekker fris nagerecht. Deze bolo pudim de laranja, oftewel sinaasappelcake pudding, draait geheel om de lekkere smaak van sinaasappels. Een smaak die duidelijk aanwezig is, maar niet overheerst. Misschien denk je nu pudding met cake…? Maar juist die combinatie van texturen maakt dit tot een geslaagd nagerecht! Overigens zou je het…

Lees verder

Recept: Queijo de Ovelha Gratinado

Queijo de Ovelha Gratinado

In Portugal gebruiken ze meestal queijo de ovelha curado (amanteigado) om in de oven klaar te maken. Vooral in de Alentejo is dit iets dat je regelmatig tegenkomt op de menukaart. Ze hebben hier volop keus aan lekkere regionale kaasjes namelijk. Daarnaast worden de meeste kaasjes in Portugal aan de lucht gedroogd, waardoor er een…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Padeiro

Bacalhau à Padeiro

Deze Bacalhau à Padeiro is een handig gerecht om oude broodjes op te maken. Mijn schoonmoeder koopt elke dag vers brood/verse broodjes en dan blijft er wel eens wat liggen (ze koopt standaard teveel). Waar ik dat brood dan gewoon rooster of er een tosti van maak zweert zij bij vers. Laten die ‘oude’ broodjes…

Lees verder

Recept: Broa de Avintes

Broa de Avintes

Broa de Avintes is een donkerbruin, zeer compact brood met een uitgesproken, intense, zoetzure smaak, gemaakt met maïs- en roggemeel (en soms honing). Het is een van de meest traditionele broodsoorten in Portugal en wordt veel gegeten in het noorden van het land. Na het bakken wordt het met bloem bestoven. Het heeft meestal de…

Lees verder

Recept: Suspiros de Alfarroba

Recept: Suspiros de Alfarroba | Saudades de Portugal

In de Algarve worden veel regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt om mee te bakken. Ik had de nodige eiwitten over van een ander recept, dus besloot deze Suspiros de Alfarroba te maken met die eiwitten (weggooien is zonde). Ze zijn zo in elkaar gedraaid, alleen moeten ze wel wat langer garen in…

Lees verder

Recept: Xerém de Berbigão

Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt…

Lees verder

Recept: Bacalhau na Manteiga de Ervas

Bacalhau na Manteiga de Ervas

Het klipvis recept van deze maand is er een die snel op tafel staat. In de zomermaanden heeft natuurlijk niemand zin om uren in de keuken te staan boven een heet fornuis. En daarnaast, wie houdt er nou niet van kruidenboter?! Deze Bacalhau na Manteiga de Ervas maak je met maar een paar simpele ingrediënten…

Lees verder

Recept: Salada de Orelha de Porco

Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Deze valt voor ons Nederlanders toch wel onder de noemer vreemde gerechten. Het getuigt maar weer eens van de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken. Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout &…

Lees verder

Recept: Migas de Côco & Amêndoa

Migas de Côco & Amêndoa

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Meestal gaat het om hartige bereidingen, die je in de Alentejo veel als bijgerecht geserveerd krijgt. Maar er bestaan zoete varianten, zoals deze Migas de Côco & Amêndoa. Migas worden meestal gemaakt van…

Lees verder

Recept: Maracujão

Maracujão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje dat ook prima smaakt in cocktails! En laten we dat nou als basis gebruiken voor deze zomerse Maracujão. Er zijn volop mogelijkheden met deze lekkere likeur, eerder deelde ik al een aantal smakelijke opties. De inspiratie voor dit cocktailrecept komt van de officiële website…

Lees verder