Recept: Barriga de Freira

Barriga de Freira

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in “zoetigheid uit het klooster”. Dit nagerecht heeft dan ook een lichtelijk aparte naam/vertaling: buik van de non (Barriga de Freira). Een leuk recept dus voor diegene die visueel is ingesteld. 😉 In de Middeleeuwen waren…

Lees verder

Recept: Frango à Moda da Guia

Frango à Moda da Guia

Eerder deelde ik al eens een recept voor kip piri-piri op de barbecue. Vandaag gaan we nog een stapje verder en maken we Frango à Moda da Guia. De allerlekkerste manier om kip te eten in Portugal als je het ons vraagt! Kip piri-piri zoals het hoort te smaken. Letterlijk om je vingers bij af…

Lees verder

Recept: Tiborna Alentejana

Tiborna

Dit is zo simpel en zo ontzettend lekker! Tiborna is een term die wordt gebruikt in het westen van het Iberisch schiereiland, met name in de Portugese Alentejo en Spaanse Extremadura. Het verwijst naar brood geroosterd in de oven en vervolgens gedrenkt in (nieuwe) olijfolie. Tiborna leent zich namelijk uitstekend om de ​​nieuwe olijfolieoogst te…

Lees verder

Recept: Torta Folhada de Bacalhau

Torta Folhada de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Bolinhas de Alheira

Bolinhas de Alheira

Een soort Portugese bitterballen, maar dan anders. De basis is alheira, een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van gevogelte. Ook is hij vaak gerookt, wat voor een typische smaak zorgt. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten. Met als resultaat smakelijke bolinhas de alheira! Goed…

Lees verder

Recept: Açorda de Ovas

Açorda de Ovas

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Ook de varianten met garnalen of vis kuit komen regelmatig voorbij op het menu. Een bacalhau en garnalen recept deelde ik al eens, vandaag is het tijd voor een wat…

Lees verder

Recept: Pudim Abade de Priscos

Pudim Abade de Priscos

De Portugezen zijn gek op alles wat van het varken komt; het is dan ook niet echt verwonderlijk dat afgeleide producten hiervan ook voorkomen in sommige regionale zoetigheden. Het meest bekende is wellicht deze Pudim Abade de Priscos uit het noorden van Portugal. Deze pudding is lichtelijk uniek omdat hij bacon en een flink aantal…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Grelos Salteados

Grelos Salteados

Grelos zijn een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het namelijk wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt. Je komt ze bijvoorbeeld ook regelmatig tegen in een Portugese groentesoep. Raapstelen…

Lees verder

Recept: Posta à Mirandesa

Posta à Mirandesa

De Posta à Mirandesa is ontstaan ​​in Trás-os-Montes, maar het gerecht is tegenwoordig bekend in het hele land. Het geheim zit hem bij dit recept niet zozeer in de bereiding: het draait vooral om de kwaliteit van het product, dat afkomstig is van een speciaal ras koeien die het hele jaar door buiten grazen. De…

Lees verder

Recept: Lulinhas Fritas à Algarvia

Lulinhas Fritas à Algarvia

Eén van die gerechten die wij standaard eten als we in de Algarve zijn is lulinhas fritas à algarvia. Het kan gegeten worden als petisco of als hoofdmaaltijd, beide manieren zijn heerlijk! Met dit recept met de smaak van de zee die zo typisch is voor de Algarve reizen we even naar Portugal, maar dan…

Lees verder

Recept: Trouxinhas de Bacalhau

Trouxinhas de Bacalhau

Trouxinhas zijn vrij vertaald een soort bundeltjes. In dit geval kleine bladerdeeg of filodeeg pakketjes gevuld met bacalhau. Uiteraard leent dit recept zich uitstekend voor variaties qua vulling. Kijk dus wat jij lekker vindt en experimenteer er op los. Denk bijvoorbeeld aan paprika, tomaat of andere groente variaties om je Trouxinhas de Bacalhau mee te…

Lees verder

Recept: Farófias

Farófias

Farófias is een typisch Portugees dessert dat vooral populair is in de zuidelijkste regio van Portugal. Het wordt gemaakt van in melk gekookte eiwitten en smelt in je mond. Een soort Portugese gepocheerde meringues, een zeer traditioneel dessert. Het wordt ook wel “Nuvens” (wolken) genoemd. Een erg luchtig toetje met een zachte textuur dus. Farófias…

Lees verder

Recept: Brás de Pernil Fumado

Brás de Pernil Fumado

In navolging van de vorige ‘à Brás’ recepten vandaag weer eens een nieuwe variant: Brás de Pernil Fumado. Met als hoofdingrediënt gerookte varkensschenkel. Een ingredient dat, zoals ik al eerder aangaf,  in Portugal een stuk makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Ook dit recept maak je in een handomdraai met maar een paar ingrediënten. Vooral erg handig…

Lees verder

Recept: Sopa de Lingueirão

Sopa de Lingueirão

Als je net als ik van schaal- en schelpdieren houdt zit je gebakken aan de kust in Portugal. Naast dat ze uiteraard vers bereid te bestellen zijn, worden ze ook regelmatig gebruikt om heerlijke gerechten mee te maken. Eerder deelde ik al eens een overheerlijke rijst met scheermessen, vandaag maken we er een Sopa de…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!