Recept: Sopa de Castanhas

Sopa de Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand…

Lees verder

Recept: Puré de Castanhas

Puré de Castanhas

Het is weer november, dus de recepten staan deze maand wederom geheel in het teken van de kastanje! Herfst en kastanjes gaan toch een beetje hand in hand en je ziet ze in Nederland ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het eerste recept deze maand is een simpel bijgerecht: puré de castanhas. Oftewel kastanjepuree. Een…

Lees verder

Recept: Sopa de Feijão Branco

Sopa de Feijão Branco

De herfst is in volle gang en daarmee is wat mij betreft ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan ook…

Lees verder

Recept: Portonic

Portonic

Wist je dat je met Port veel meer kunt dan het alleen maar zo opdrinken? Eerder deelde ik al eens een lijstje met verschillende port cocktails, vandaag de focus op deze perfecte nazomer cocktail. Ik had altijd standaard een aantal lekkere rode ports op voorraad. Tegenwoordig staat er ook een fles rosé port en een…

Lees verder

Recept: Queques de Bacalhau

Queques de Bacalhau

Vandaag maken we cakejes! Huh, maar het is toch tijd voor het maandelijkse bacalhau recept? Dat klopt, het zijn hartige cakejes met klipvis (Queques de Bacalhau) geworden. Lekker om te serveren bij de brunch of op een feestje. Verschillende soorten groentes lenen zich uitstekend voor dit recept, dus experimenteer met wat jij lekker vindt/in huis…

Lees verder

Recept: Broa de Milho

Broa de Milho

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. De bakliefhebbers onder ons hebben weer een leuk klusje dit weekend, want vandaag geef ik het recept. Mais werd in Portugal en Spanje…

Lees verder

Recept: Prego no Pão

Prego no Pão

Deze Prego no Pão is eigenlijk een beetje het zusje van de bifana. Net zo lekker, maar door het gebruik van rundvlees toch net weer anders. Het is een beetje de belichaming van de Portugese “tasca”. Biertje erbij en klaar. In die tascas gebruiken ze uiteraard geen biefstuk, maar wat goedkopere stukken rundvlees zoals bijvoorbeeld…

Lees verder

Recept: Migas de Camarão

Migas de Camarão

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze eten het in Portugal op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Je kunt migas dan ook op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker bij zowel vlees als vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Vandaag…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop…

Lees verder

Recept: Gaspacho de Bacalhau

Gaspacho de Bacalhau

Het zomerse weer kwam deze week toch nog even zijn gezicht laten zien! Dus op de valreep nog gauw een licht en makkelijk bacalhau gerecht. Het is een heerlijk fris soepje met bacalhau geworden, ideaal voor op een warme nazomerdag! Net een tikkie anders dan het eerdere gaspacho gerecht dat ik al eens deelde, fijn…

Lees verder

Recept: Pastéis de Toucinho

Pastéis de Toucinho

Het is een van de vele zoetigheden die Portugal rijk is. De letterlijke vertaling van dit ‘gebakje’ is spek taartje (Pastéis de Toucinho). En in dit geval betekent het ook echt dat er spek in zit en dus niet alleen in de naam, zoals bijvoorbeeld het geval bij Toucinho do Céu. Het is een taartje…

Lees verder

Recept: Sardinhas Albardadas

Sardinhas Albardadas

Heb je dikke, grote sardines, dan is er niks lekkerder dan ze simpelweg grillen op de barbecue. Maar heb je toevallig wat kleinere exemplaren, ook dan zijn er volop andere mogelijkheden. Hiervan geef ik je er vandaag één: we maken sardinhas albardadas. Schoongemaakte visjes, zonder kop en graatjes, in een smakelijk jasje! Vraag (om het…

Lees verder

Recept: Arroz de Manteiga

Arroz de Manteiga

De Portugezen eten voornamelijk en van oorsprong arroz carolino. Ze verbouwen deze rijstsoort ook zelf, bijvoorbeeld bij Alcácer do Sal. Bij het koken neemt de rijst het water en de kruiden volledig op en vormt zich een wat plakkerige bijna risotto-achtige korrel. Deze boterrijst (arroz de manteiga) is een makkelijk en snel bijgerecht dat net…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas de Bacalhau com Ovos Escalfados

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Eigenlijk kun je er net zoveel kanten mee op als met bacalhau. Vandaag voegen we ze samen tot één…

Lees verder

Recept: Morangão

Morangão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje dat ook prima smaakt in cocktails! Er zijn meerdere mogelijkheden met deze likeur, die ik binnenkort allemaal eens zal delen. Maar vandaag richten we ons geheel op dit ene recept, dat zijdelings al eens voorbij kwam op deze site. En wel een lekkere morangão….

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!