Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

Recept: Perú Recheado com Castanhas

Perú Recheado com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie…

Lees verder

Recept: Tarte de Maçã e Castanha

Tarte de Maçã e Castanha

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens…

Lees verder

Recept: Requeijão Caseiro

Requeijão Caseiro

In Portugal zie je requeijão standaard in elke supermarkt staan. Ook komt het vaak terug in de keuken. Uiteraard is het in Nederland wat moeilijker te verkrijgen, dus maken we het gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk en stukken lekkerder natuurlijk! Lekker op een stevige boterham, in een cakeje of in een taart (recept volgt volgende…

Lees verder

Recept: Soufflé de Bacalhau

Soufflé de Bacalhau

Het maandelijkse bacalhau (klipvis) recept is dit keer iets waar niet heel veel mensen zich aan wagen; een soufflé. Maar als hij dan lukt… Op zich geen moeilijk recept met ingewikkelde ingrediënten, dus laat de naam je niet weerhouden. Extra leuk om te serveren als je gasten krijgt! Als je zelf aan de slag gaat…

Lees verder

Recept: Sopa de Nabiças

Sopa de Nabiças

Herfst vraagt om soep. Soep vraagt om herfst. En laten ze in Portugal nou vele soorten soep hebben. Allemaal net iets anders dan we hier gewend zijn. Maar bijna standaard boordevol groente en uiteraard hartstikke lekker! Vandaag (het is tenslotte oktober) een lekker verwarmend recept voor raapstelensoep! Ingrediënten 1 bos raapstelen (ongeveer 200 gram) 1…

Lees verder

Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of…

Lees verder

Recept: Rebuçados de Ovo de Portalegre

Rebuçado de Ovo de Portalegre

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in iets als “zoetigheid uit het klooster”. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel ‘gebakje’ van het naburige klooster eten. Deze specialiteit (Rebuçados de Ovo) uit Portalegre valt hier duidelijk onder….

Lees verder

Recept: Almôndegas de Bacalhau

Recept: Almôndegas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz de Frango à Minhota

Arroz de Frango à Minhota

Vandaag het recept voor een typisch gerecht uit de Minho-regio, in het noorden van Portugal. Rijst met kip op regionale wijze (vrij vertaald). In het noorden is het over het algemeen wat frisser en dat vertaalt zich naar wat stevigere gerechten dan bijvoorbeeld in het zuiden. En aangezien de herfst hier in Nederland voor de…

Lees verder

Recept: Sopa de Feijão Branco

Sopa de Feijão Branco

De meteorologische herfst is van start gegaan en daarmee is wat mij betreft ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!