Recept: Bola Doce Mirandesa

De Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren…

Lees verder

Recept: Bacalhau no Pão

Bacalhau no Pão

De nationale Portugese favoriet bacalhau is een stuk veelzijdiger te gebruiken dan je misschien zou denken. Veel Nederlanders zullen niet staan te springen als ze een hele moot op hun bord krijgen. Maar is het verwerkt in een gerecht, dan smaakt het al veel minder overheersend (voor iemand die niet is opgegroeid met die enigszins…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis…

Lees verder

Recept: Estrogonofe de Bacalhau

Estrogonofe de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Frango na Púcara

Frango na Púcara

Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een typisch gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei…

Lees verder

Recept: Marmelada

Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Romana

Bacalhau alla Romana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Sopa de Grão

Sopa de Grão

Ik gooi er nog maar een smakelijk Portugees soepje tegenaan. Het is dan wel geen echt winters weer, maar daar smaakt hij niet minder om! Want ook herfstig weer leent zich natuurlijk uitstekend voor soep. We maken vandaag kikkererwtensoep, oftewel sopa de grão. Door de toevoeging van het brood super vullend met lekker veel groente!…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Vitela Estufada

Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar…

Lees verder

Recept: Sopa de Cação

Sopa de Cação

Sopa de Cação is een typisch gerecht dat je veel tegenkomt in de Alentejo. Het was echt arbeiderseten uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in de regio. Maar dit gerecht komt oorspronkelijk helemaal niet uit de Alentejo, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor hij een ware…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Het maandelijkse klipvis recept is dit maal extra spannend door het gebruik van een bepaald deel van de vis, waar je niet zo snel aan zou denken. Verder gebruiken we raapstelen, in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland). ‘Grelos‘ zijn eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende…

Lees verder

Recept: Alheira à Brás com Espinafres

Alheira à Brás com Espinafres

Iedereen kent het gerecht Bacalhau à Brás wel, met die leuke aardappelsliertjes. Maar naast klipvis kun je vele andere hoofdingrediënten gebruiken. Eerder deelde ik al een variant met kip en farinheira (Frango à Brás), vandaag maken we het gerecht met alheira en spinazie. Alheira is een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van…

Lees verder

Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten. Eerder gaf ik al eens het recept…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!