Recept: Pão de Queijo

Pão de Queijo

Alweer een aantal maanden geleden had ik op sociale media gepolst of er interesse was in dit recept. Het heeft even geduurd, maar bij deze! Pão de Queijo, of Braziliaanse kaasbroodjes, zijn absoluut een must voor kaasliefhebbers. Van oorsprong dus een Braziliaans recept, maar je ziet ze ook regelmatig in Portugal voorbij komen. En laat…

Lees verder

Recept: Chocos Grelhados

Chocos Grelhados

Het is heerlijk nazomerweer in Nederland, dus een goede reden om de barbecue nog een laatste keer aan te steken! Deze keer gaan we voor chocos grelhados oftewel gegrilde sepia’s. Een inktvissoort die je in Portugal regelmatig op de kaart ziet staan in de kustgebieden. De makkelijkste manier om ze klaar te maken is als…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

De zomermaanden vragen om zomerse gerechten. Dus het bacalhau gerecht van deze maand kun je zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico ideaal om mee te nemen als lunch. Door de aardappel en kikkererwten vult hij super goed. En met een extra portie spinazie erbij zit er…

Lees verder

Recept: Papas de Aveia de Leite Creme

Papas de Aveia de Leite Creme

Havermout, pap en leite creme zijn allemaal dingen waar ik hier thuis iemand een groot plezier mee doe. Dus deze papas de aveia de leite creme passen helemaal in dat straatje! Ideaal voor als je op zondagochtend eens wat anders dan een standaard schaaltje havermout op tafel wilt zetten. Het knapperige laagje bovenop maakt het…

Lees verder

Blandy’s Wine Lodge

Blandy's Wine Lodge

In een prachtig historisch, monumentaal pand midden in het centrum van Funchal vind je Blandy’s Wine Lodge. Alleen voor het pand is een bezoek al de moeite waard. Daarnaast kun je er een rondleiding met gids doen en zo meer te weten komen over Madeira wijn en de geschiedenis ervan. De tour was uiterst informatief…

Lees verder

Recept: Broas de Batata Doce

Broas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Vandaag geef ik het recept voor Broas de Batata Doce, oftewel zoete aardappel ‘koekjes’. Al is…

Lees verder

Recept: Bacalhau Frito com Pimentos

Bacalhau Frito com Pimentos

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Lekkere Restaurants in de Alentejo

Lekkere Restaurants in de Alentejo

Tijdens mijn laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag (al was deze even ondergesneeuwd in de concepten…). Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder…

Lees verder

Recept: Broas de Maracujá

Broas de Maracujá

In Portugal bestaan er verschillende soorten broas. Zo zijn ze op het vasteland vaak zacht en wat langwerpig. Op Madeira zijn ze daarentegen knapperig en wat ronder van vorm. Maar deze koekjes komen op beide plekken in verschillende variaties en smaken voor. Passievrucht is een van de meest typerende vruchten van Madeira. Hij wordt dan…

Lees verder

Recept: Madeira Wine Cocktails

Madeira Wine Cocktails

Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Ook wordt het gebruikt om mee te koken. Maar deze drank doet het ook prima in…

Lees verder

Recept: Massada de Carne

Massada de Carne

Deze Massada de Carne is een typisch Portugees pastagerecht. Op basis van betaalbare ingrediënten die iedereen vrij standaard in huis heeft. Daarnaast is het eenvoudig te bereiden en opgewarmd ook de volgende dag nog lekker. Qua ingrediënten kun je volop variëren, dus ideaal om eventuele restjes op te maken! Misschien doet het recept wat herfstig…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Bulhão Pato

Bacalhau à Bulhão Pato

Bij het horen van à Bulhão Pato denk je waarschijnlijk als eerste aan het originele recept, met venusschelpjes. Maar dat basisrecept kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd. Zo at ik het afgelopen jaar in de Alentejo Polvo à Bulhão Pato (heerlijk!) en maken we vandaag Bacalhau à Bulhão Pato. In combinatie met klipvis smaakt…

Lees verder

Recept: Camarão à Portuguesa

Camarão à Portuguesa

Wat is er nou lekkerder dan een groot bord vol van die heerlijke dikke garnalen?! Je komt ze dan ook regelmatig tegen op de menukaart in Portugal. Maar al die smakelijke gerechten zijn uiteraard ook prima eens in je eigen keuken te maken! Na de eerdere recepten voor/met garnalen komt daar vandaag nog een variant…

Lees verder

Recept: Polvo de Cebolada

Polvo de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we…

Lees verder

Recept: Migas de Coentros

Migas de Coentros

Migas zijn een soort broodpap/-prutje, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie. Ze worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten migas in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit standaard knoflook en olijfolie in! Het wordt meestal gemaakt van overgebleven brood. Aangezien de basis brood…

Lees verder