Recept: Picado à Madeirense

Picado à Madeirense

Picado of picadinho is een traditioneel gerecht van Madeira. Je ziet het daarom veel in verschillende restaurants op het eiland. Het wordt meestal geserveerd op een grote schaal omringd door friet die dan door meerdere mensen wordt gedeeld. Je schept zelf op hoeveel je wilt. Makkelijk en snel ook eens thuis te maken. Dus mis…

Lees verder

De Gemoedsrust van Vanzelfsprekendheid

De Gemoedsrust van Vanzelfsprekendheid

Het is begin juli en de zon schijnt tierig in Nederland. Soms dagen met een wolkje en een regenbuitje, maar ook vele dagen zonder een wolkje aan de lucht. Geen wolkje aan de lucht is soms ook het gevoel dat je krijgt als je langs een vol terras loopt, waar mensen genieten van een hapje…

Lees verder

Recept: Queijinhos do Céu

Queijinhos do Céu

Het is weer tijd voor een hemels gerecht uit de Portugese keuken. Dit maal Queijinhos do Céu; hemelse kaasjes. Al heeft het weinig met kaas te maken, maar is het een zoet ‘gebakje’. De naam komt van de vorm van het taartje. Queijinhos do Céu zijn een typische zoetigheid op basis van eieren en amandel,…

Lees verder

Recept: Tarte Três Delícias do Algarve

Tarte Três Delícias do Algarve

De typische smaken waar de regio bekend om staat samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à João do Porto

Bacalhau à João do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz de Lingueirão

Arroz de Lingueirão

Het is juni, de zomer staat voor de deur. Tijd voor een lekker recept dat helemaal bij dit zonnige seizoen past. We maken Arroz de Lingueirão, oftewel scheermessenrijst. Een heerlijk gerecht dat je vooral in de Algarve veelvuldig tegenkomt op het menu. Meestal is het alleen te bestellen voor twee personen (net als een cataplana…

Lees verder

Portugese Rosé

Ik ben alweer een paar weken terug uit Zuid Frankrijk. De bakermat van goede rosé. De plek waar rosé voor het eerst serieus genomen werd. Waar de lichtvoetige verfrissende roze wijn zijn eerste stapjes richting volwassenheid deed. Hoe is rosé eigenlijk ontstaan? Dat weet niemand -althans- er zijn natuurlijk vele landen en gebieden die claimen…

Lees verder

Recept: Pudim de Batata Doce

Pudim de Batata Doce

Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima als basis in een nagerecht. Verder kom je het ook tegen in broodjes en andere zoetigheden. Vandaag gebruik ik de…

Lees verder

Recept: Polvo à Portuguesa

Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt…

Lees verder

Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Quinta de Sant’Ana

Quinta de Sant’Ana

Wijngaarden in Portugal komen in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische settings. Uiteraard vaak vergezeld door glooiende wijngaarden op de hellingen rondom, om het plaatje compleet te maken. Quinta de Sant’Ana valt in de wat kleinschaliger categorie, grenzend aan de ‘Tapada de Mafra’ (voorheen het jachtgebied van de Portugese koning). En…

Lees verder

Recept: Moqueca de Bacalhau

Moqueca de Bacalhau

Deze maand heeft het bacalhau recept een klein Braziliaans tintje. We maken namelijk het in Brazilië erg populaire gerecht Moqueca de Bacalhau. Dit is een soort klipvis curry (maar dan net iets anders), die dan ook vaak met rijst wordt gegeten. In het originele recept wordt vaak palmolie gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken we…

Lees verder

Recept: Fogaças de Alcochete

Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant….

Lees verder

Recept: Licor Beirão Cocktails

Licor Beirão Cocktails

Heerlijk, een glaasje Licor Beirão op zijn tijd. Geen idee of het met het zomerse weer van de afgelopen paar dagen (ik zat in Lissabon) te maken heeft… Maar wist je dat je met Licor Beirão ook prima lekkere cocktails kunt maken?! Naast ‘on the rocks’ (en in je sangria) zijn er verschillende mogelijkheden om…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!