De Smaak te Pakken

De Smaak te Pakken

Ik was enige weken geleden bezig met de nieuwe prijskaartjes in de winkel. Op deze prijskaartjes staat uiteraard de prijs van de wijn, maar ook het land van herkomst, regio, druivenrassen, waar de wijn lekker bij is en….. de smaak. Nu is dit bij de meeste wijnen een speelse potpourri van vruchtjes en kruiden gecombineerd…

Lees verder

Recept: Marmelada

Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Romana

Bacalhau alla Romana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Het Port Schandaal…?

Het Port Schandaal…?

Een week nadat mijn vorige blog over Port werd gepubliceerd was er bij Omroep Max warempel een item in het programma Meldpunt over deze drank. Een item dat in de portwereld voor de nodige commotie heeft gezorgd. Wat is er aan de hand? Een Nederlandse journalist heeft onderzoek gedaan naar de leeftijd van 10 en…

Lees verder

Recept: Sopa de Grão

Sopa de Grão

Ik gooi er nog maar een smakelijk Portugees soepje tegenaan. Het is dan wel geen echt winters weer, maar daar smaakt hij niet minder om! Want ook herfstig weer leent zich natuurlijk uitstekend voor soep. We maken vandaag kikkererwtensoep, oftewel sopa de grão. Door de toevoeging van het brood super vullend met lekker veel groente!…

Lees verder

Lekkere Restaurants in de Algarve

Lekkere Restaurants in de Algarve

Op vakantie naar de Algarve? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik heb tijdens ons jaarlijkse uitje naar deze regio wederom een aantal fijne adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Nu breng ik ieder jaar een aantal weken door in de Algarve, maar het…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Legumes

Pataniscas de Legumes

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we een lekkere frisse vegetarische variant. Pataniscas de legumes oftewel een soort groente pannenkoekjes (fritters). Super handig ook om restjes groente op…

Lees verder

Recept: Vitela Estufada

Vitela Estufada

Eigenlijk had ik een andere recept in gedachten voor vandaag, maar het was zulk sikkeneurig weer dat ik last-minute van gedachten veranderde. Want wat past er nu beter bij dit grijze grauwe januari weer dan een lekker verwarmend stoofpotje?! Op de valreep van gedachten veranderen levert niet per se de beste foto’s op, maar daar…

Lees verder

Recept: Sopa de Cação

Sopa de Cação

Sopa de Cação is een typisch gerecht dat je veel tegenkomt in de Alentejo. Het was echt arbeiderseten uit de Alentejo en is nog steeds erg populair in de regio. Maar dit gerecht komt oorspronkelijk helemaal niet uit de Alentejo, maar uit de Algarve. Deze zoutwatervis was overvloedig aanwezig en goedkoop, waardoor hij een ware…

Lees verder

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Recept: Arroz de Grelos com Línguas de Bacalhau

Het maandelijkse klipvis recept is dit maal extra spannend door het gebruik van een bepaald deel van de vis, waar je niet zo snel aan zou denken. Verder gebruiken we raapstelen, in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland). ‘Grelos‘ zijn eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende…

Lees verder

Soorten Port

Soorten Port

Enkele uren geleden, nog voor er een letter uit mijn vingers kwam voor deze blog, loop ik in de Jumbo voor wat dagelijkse boodschappen. Kinderen naar school gebracht en het jaar 2022 gaat weer officieel van start. In een hoge mand naast de verse pizza’s liggen wat ‘’restpartijen’’ van de kerst. Tussen de chocoladekerstbomen en…

Lees verder

Recept: Alheira à Brás com Espinafres

Alheira à Brás com Espinafres

Iedereen kent het gerecht Bacalhau à Brás wel, met die leuke aardappelsliertjes. Maar naast klipvis kun je vele andere hoofdingrediënten gebruiken. Eerder deelde ik al een variant met kip en farinheira (Frango à Brás), vandaag maken we het gerecht met alheira en spinazie. Alheira is een Portugese worstsoort die meestal gemaakt wordt op basis van…

Lees verder

Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten. Eerder gaf ik al eens het recept…

Lees verder

Recept: Broas de Café

Broas de Café

Broas zijn zoete en typisch Portugese ‘kerstkoekjes’. Al is zoetigheid misschien een betere benaming dan koekje, want knapperig zijn ze niet. Lekker daarentegen wel! Eerder deelde ik al eens het recept van de broas castelares, vandaag maken we broas de café. Houd je (net als ik) van koffie dan zou ik zeker deze versie ook…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!