Recept: Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Niets ademt herfst zoals kastanjes. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen….

Lees verder

Recept: Castanhas Assadas na Airfryer

Castanhas Assadas na Airfryer

São Martinho op 11 november telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus laat ik…

Lees verder

Recept: Tarte de Cenoura & Laranja

Tarte de Cenoura & Laranja

Vandaag maken we een soort cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. Deze Tarte de Cenoura & Laranja is een wat vochtige cake. Je kunt hem uiteraard in elke gewenste cakevorm maken, maar ik heb een rechthoekige brownievorm gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om hem voor een luxueuzer gevoel af te maken met een…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke…

Lees verder

Recept: Geléia de Moscatel

Geléia de Moscatel

Ik at dit ooit in Sintra bij een kaasplankje en was gelijk verkocht. Dus maakte ik een mentale notitie om het thuis ook eens te maken. Daarvoor had ik hele tijd terug alweer, speciaal voor dit recept, al eens een betaalbare fles Moscatel gekocht, maar het kwam er steeds maar niet van. En dus stond…

Lees verder

Recept: Queijadas de Bolacha Maria

Queijadas de Bolacha Maria

Tegenwoordig zie je allerlei verschillende smaken queijadas in de pastelaria, denk daarbij bijvoorbeeld aan sinaasappel, melk, wortel, citroen, chocolade of amandel. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van deze Queijadas de…

Lees verder

Recept: Pão de Queijo

Pão de Queijo

Alweer een aantal maanden geleden had ik op sociale media gepolst of er interesse was in dit recept. Het heeft even geduurd, maar bij deze! Pão de Queijo, of Braziliaanse kaasbroodjes, zijn absoluut een must voor kaasliefhebbers. Van oorsprong dus een Braziliaans recept, maar je ziet ze ook regelmatig in Portugal voorbij komen. En laat…

Lees verder

Recept: Chocos Grelhados

Chocos Grelhados

Het is heerlijk nazomerweer in Nederland, dus een goede reden om de barbecue nog een laatste keer aan te steken! Deze keer gaan we voor chocos grelhados oftewel gegrilde sepia’s. Een inktvissoort die je in Portugal regelmatig op de kaart ziet staan in de kustgebieden. De makkelijkste manier om ze klaar te maken is als…

Lees verder

Recept: Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico

De zomermaanden vragen om zomerse gerechten. Dus het bacalhau gerecht van deze maand kun je zowel warm als koud eten. Daarnaast is deze Tortilha de Bacalhau com Grão de Bico ideaal om mee te nemen als lunch. Door de aardappel en kikkererwten vult hij super goed. En met een extra portie spinazie erbij zit er…

Lees verder

Recept: Papas de Aveia de Leite Creme

Papas de Aveia de Leite Creme

Havermout, pap en leite creme zijn allemaal dingen waar ik hier thuis iemand een groot plezier mee doe. Dus deze papas de aveia de leite creme passen helemaal in dat straatje! Ideaal voor als je op zondagochtend eens wat anders dan een standaard schaaltje havermout op tafel wilt zetten. Het knapperige laagje bovenop maakt het…

Lees verder

Recept: Broas de Batata Doce

Broas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Vandaag geef ik het recept voor Broas de Batata Doce, oftewel zoete aardappel ‘koekjes’. Al is…

Lees verder

Recept: Bacalhau Frito com Pimentos

Bacalhau Frito com Pimentos

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie…

Lees verder

Recept: Broas de Maracujá

Broas de Maracujá

In Portugal bestaan er verschillende soorten broas. Zo zijn ze op het vasteland vaak zacht en wat langwerpig. Op Madeira zijn ze daarentegen knapperig en wat ronder van vorm. Maar deze koekjes komen op beide plekken in verschillende variaties en smaken voor. Passievrucht is een van de meest typerende vruchten van Madeira. Hij wordt dan…

Lees verder

Recept: Madeira Wine Cocktails

Madeira Wine Cocktails

Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Ook wordt het gebruikt om mee te koken. Maar deze drank doet het ook prima in…

Lees verder

Recept: Massada de Carne

Massada de Carne

Deze Massada de Carne is een typisch Portugees pastagerecht. Op basis van betaalbare ingrediënten die iedereen vrij standaard in huis heeft. Daarnaast is het eenvoudig te bereiden en opgewarmd ook de volgende dag nog lekker. Qua ingrediënten kun je volop variëren, dus ideaal om eventuele restjes op te maken! Misschien doet het recept wat herfstig…

Lees verder