Recept: Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café

Bife com Molho de Café is een licht verrassend Portugees gerecht waarbij een sappige biefstuk wordt overgoten met een romige koffiesaus. Het klinkt misschien ongewoon, maar juist die subtiele bitterheid tilt het gerecht naar een ander niveau. Het bekendste gerecht met biefstuk is de Bife à Portuguesa, maar er zijn uiteraard meer smakelijke opties om…

Lees verder

Recept: Salada de Orelha de Porco

Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Deze valt voor ons Nederlanders toch wel onder de noemer vreemde gerechten. Het getuigt maar weer eens van de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken. Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout &…

Lees verder

Recept: Caril de Frango

Caril de Frango

Deze caril de frango was op speciaal verzoek van Fernando, je kunt maar ergens zin in hebben. Belangrijk bij dit soort recepten is om zelf te kijken naar de verhoudingen tussen de saus, de kip en de rijst. Smaken kunnen hierin nogal verschillen, dus kies voor de verhoudingen die jij lekker vindt! Caril is het Portugese…

Lees verder

Recept: Empadas de Alheira

Empadas de Alheira

Vandaag maken we een simpele versie van de Empadas de Alheira, oftewel Portugese pasteitjes met een speciale worstsoort. Hoe gek ze ook zijn op hun zoetigheden, ze hebben ook een aantal lekkere hartige hapjes (salgados). Hier moeilijk te krijgen, dus maken we ze gewoon zelf! Nou ben ik persoonlijk niet de grootste fan van worst,…

Lees verder

Recept: Pernil Assado no Forno

Pernil Assado no Forno

Deze Pernil Assado no Forno is weer zo’n recept waarbij de oven het meeste werk doet, je hoeft eigenlijk alleen zelf de marinade te maken. Het resultaat is heerlijk mals vlees dat van het bot valt met een lekkere knapperige buitenkant. De aardappeltjes gaar je, in de vleessappen, mee in de oven. Serveer met groente…

Lees verder

Recept: Batata Doce com Alheira & Ovos

Batata Doce com Alheira & Ovos

Het laatste recept met zoete aardappel dat ik deelde was een zoet recept. Vandaag maken we met deze Batata Doce com Alheira & Ovos een totaal ander gerecht met diezelfde zoete aardappel. Het combineert uitermate goed met alheira (een Portugese worstsoort) en spinazie, dus die vormen de basis. Uiteraard mogen ook de eitjes niet ontbreken…

Lees verder

Recept: Galinha Tostada à Alentejana

Galinha Tostada à Alentejana

Het eerste waar ik aan denk bij kip en Portugal is de frango piri-piri. Maar er zijn nog veel meer super smakelijke manieren om een kippetje te bereiden. Ook in de Alentejo weten ze er wel raad mee. Neem bijvoorbeeld deze Galinha Tostada à Alentejana. Een gerecht dat je in de meer traditionele restaurants in…

Lees verder

Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om…

Lees verder

Recept: Massada de Carne

Massada de Carne

Deze Massada de Carne is een typisch Portugees pastagerecht. Op basis van betaalbare ingrediënten die iedereen vrij standaard in huis heeft. Daarnaast is het eenvoudig te bereiden en opgewarmd ook de volgende dag nog lekker. Qua ingrediënten kun je volop variëren, dus ideaal om eventuele restjes op te maken! Misschien doet het recept wat herfstig…

Lees verder

Recept: Massada de Pernil Fumado

Massa de Pernil Fumado

De basis voor dit pasta recept is gerookte varkensschenkel. Niet heel Portugees denk je misschien, maar niets is minder waar. Het lijkt in de verste verte niet op een Italiaanse pasta maaltijd. Het doet soms bijna aan als een rijkelijk gevulde soep. Deze Massada de Pernil Fumado is erg handig om restjes op te maken,…

Lees verder

Recept: Paté de Chouriço

Paté de Chouriço

Eerder gaf ik al eens het recept voor een lekkere zelfgemaakte sardientjes paté en wat andere smakelijke Portugees getinte opties voor bij de borrel. Vandaag komt daar deze Paté de Chouriço bij. Wederom een lekker huisgemaakt smeerseltje. Bijkomend voordeel is dat het in vijf minuten gemaakt is, met weinig ingewikkelde ingrediënten. Ideaal voor als je…

Lees verder

Recept: Lagartos de Porco Preto Grelhados

Lagartos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te…

Lees verder

Recept: Lombinho de Porco Assado com Batatas

Lombo de Porco Assado

De herfst en winter zijn ideale seizoenen om gerechten uit de oven te maken als je het mij vraagt. Lekker verwarmend en de oven doet het meeste werk. Daarnaast ruikt je hele huis gelijk heerlijk! Vandaag maken we lombinho de porco assado com batatas: varkenshaas met aardappels uit de oven. De hoeveelheden in het recept…

Lees verder

Recept: Cabrito Assado com Castanhas

Cabrito Assado com Castanhas

São Martinho op 11 november telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus laat ik elk jaar…

Lees verder

Recept: Bochechas de Porco no Forno

Bochechas de Porco

Heerlijke malse varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit seizoen past als je het mij vraagt! Ik deelde al eens eerder een recept voor Bochechas de Porco in rode wijn gestoofd, deze keer maken we ze klaar in de oven (no forno). In de wat meer traditionele restaurants in Portugal zie je ze regelmatig terug…

Lees verder