São Martinho op 11 november telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Deze versie van geroosterd geitenvlees met kastanjes (cabrito assado com castanhas) ademt gewoon herfst. Ideaal voor dit frissere (en nattere) seizoen!
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Goed voor 6-8 personen.
Ingrediënten
1,5 kilo (jonge) geitenbout
1 kilo tamme kastanjes
6 tenen knoflook
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel + 1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
150 ml Madeirawijn
30 gram boter
versgemalen zwarte peper
Bereiding
Begin ’s ochtends met de voorbereidingen.
Vraag of de slager de geit vast voor je in grove stukken wil snijden/hakken. Dit scheelt een hoop gedoe thuis in de keuken (met botte messen…).
Zet een ruime kom klaar om je stukken geit in te marineren. Pers de tenen knoflook er boven uit en voeg daar een eetlepel zout, de rozemarijn, het paprikapoeder en twee eetlepels olijfolie aan toe. Roer alles goed door elkaar. Bestrooi de stukken geitenvlees met versgemalen zwarte peper en hussel ze goed door de marinade. Zorg dat elk stuk vlees bedekt is. Dek af en zet een paar uur in de koelkast zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
Verwarm de oven voor op 220°C graden.
Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer vijf a zes minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.
Vet een ruime ovenschaal in met de resterende eetlepel olijfolie (ongeveer) en schep hier de stukken vlees, inclusief eventuele restjes marinade, in. Zet in de oven en gaar zo’n 20 minuten op 220°C graden. Draai na 20 minuten de temperatuur terug naar 180°C graden en gaar het vlees nog eens 60 minuten. Bedruip het af en toe met het kookvocht onder in de ovenschaal.
Zet een klein steelpannetje op het vuur en schenk hier de Madeirawijn in. Voeg 30 boter en een theelepeltje zout toe en verwarm op laag vuur tot alles samen gesmolten en opgelost is. Haal voorzichtig de ovenschaal uit de oven en voeg de kastanjes toe aan het vlees. Besprenkel alles met het Madeirawijn mengsel en zet terug in de oven tot de kastanjes gaar zijn.
Bestrooi voor het serveren met wat verse rozemarijn. Lekker met batatas a murro en grelos salteados. Je kunt er ook voor kiezen de aardappeltjes/krieltjes mee te bakken met de geit.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.