En zeker met de opties die wij hier in ons mooie Batalha hebben! Want…. de keuze is reuze! En dat voor een dorp met een redelijk klein centrum. Heerlijk hoor, lekker uit en toch dichtbij. Een drietal goede restaurants rondom het klooster, een gezellige tapasbar, een prima burgerbar en nog wat andere lokale eethuisjes en restaurants.
Een van onze favoriete restaurants is o Burro Velho, vertaald als de Oude Ezel. Maar zoals wij altijd zeggen ‘het Ezeltje’ en door onze Engelse buren The Dead Donkey genoemd. Zij hebben geen idee meer hoe ze aan die naam komen, zij vermoeden dat ze in het begin dachten dat dit de officiële vertaling was. ‘Wel een rare naam’, zeiden ze, maar ja, als je hier net komt wonen, is alles even wennen, toch?!
Het woord ‘oud’ in de naam komt wellicht uit het aantal jaren dat het restaurant hier al gevestigd is, maar het team onder leiding van Bruno is jong, hecht en super enthousiast. Op de menukaart vind je veel traditionele gerechten zoals de bacalhau (klipvis). Mijn favoriete v(d)is, is de polvo (octopus van de grill). Ben je meer een carnivoor, dan zit je hier ook prima met een uitstekende Bife de Lombo (een ossenhaas). En zeg gerust ossenhaas hoor, want het gewicht komt al snel rond de 225 gram. Ook op de menukaart bij De Ezel staat geit: heel langzaam gegaard in de oven is het een ware delicatesse met een romige en kruidige smaak. Leuk wanneer de schaal uit de oven komt en aan tafel wordt gesneden en geserveerd.

Bij al die heerlijke gerechten hoort ook een goed glas wijn. Wij laten dat altijd over aan João, een van de medewerkers, want hij kiest feilloos een wijn die past bij alle gerechten. Bang dat je struikelt over de prijs, is overbodig, want de wijn is hier heel betaalbaar. Als je aan de Portugezen vraagt waarom we in bijvoorbeeld Nederland zo weinig wijn uit Portugal vinden, hebben zij het antwoord al klaar: Tja… we drinken het zelf ook heel graag, dus wat overblijft is niet voldoende voor de export.
Al blijkt dit niet te kloppen, want nog niet zolang geleden werd ik door een oud collega geattendeerd op een Portugese wijn die in Nederland in het schap staat. En laat die wijn nou ook nog toevallig uit Batalha komen… Ja, ja, Batalha of all places! Zoveel wijngebieden in Portugal en dan komt zo een lokale wijn, de Real Batalha, in het Nederlandse schap te staan. En eerlijk is eerlijk, wij begrijpen het wel, het is een heerlijke wijntje. Dus mocht je vandaag of morgen in de supermarkt komen, check, koop en geniet!! Of kom dat anders bij ons in Portugal doen. Batalha heeft namelijk een eigen Adega aan de rand van het centrum waar de wijn gemaakt en bewaard wordt.
Nog zo een favoriet lokaal van ons is Tasca di Tinouca. Ruim 10 jaar geleden gestart op de eerste verdieping in een voormalige kapsalon. Het is even zoeken naar de ingang, want de toegangsdeur op de begane grond houdt de lekkere h(t)apjes een beetje verborgen. Heb je de ingang gevonden, dan geniet je ook hier tussen de locals van veel culinaire lekkernijen. Bij binnenkomst in het gezellige lokaal tref je 2 grote biertanks van Sagres tegen de muur. En aan de muur… een televisiescherm met het sportkanaal als favoriete zender. Het geluid staat uit, dat maakt dat het wat ons betreft zeker niet storend is. Al kun je de voetbalwedstrijd redelijk volgen met het commentaar van de locals aan de bar, maar dat maakt het juist ook leuk.
Ook hier weer een favoriet gerechtje: cubos de vaca com molho de manga. Biefstukblokjes met een pittige mangosaus. En bestel je er dan ook de krokante kippenvleugeltjes en de gevulde portobello´s bij, dan heb je eigenlijk het ‘Ceedina-menuutje’. We nemen ons telkens voor wat anders te kiezen, maar ja, als het lekker is, dan is het lekker. Al bevelen we het plankje Portugese kaasjes en presunto, de gamba´s en gesneden varkensvleesreepjes ook van harte aan. Oh ja, en de brie met honing en noten, maar die is ook als nagerecht top wanneer je met meer liefhebbers bent.
Jaaaa, het is fijn als je alles lust – jaaaa, het is lastig als je alles lust!
Cees en Dini wonen sinds 2010 in Portugal en runnen in Batalha een Bed & Breakfast: Casa Ceedina. Ze vinden het leuk je via dit blog mee te nemen in hun Portugese leven. Naast het B&B-werk gaan ze vaak op pad en bezoeken ze al ontdekte plekken, maar laten zich graag verrassen met het onontdekte: tijdens een wandeling, een nieuw restaurant, een persoonlijke ontmoeting… Ga mee op avontuur en/of volg ze via Instagram of Facebook.












Wat is volgens jullie de beste wijn uit Batalha? Ik importeer Portugese wijn.
Groeten-Joke