Recept: Salame de Alfarroba com Figos

Een favoriet onder de Portugezen is de salame de chocolate! Maar er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Denk qua noten aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pistachenootjes. Vandaag geven we er een iets andere draai aan en maken we Salame de Alfarroba com Figos. Met carob, gedroogde vijgen en walnoten.

Salame de Alfarroba com Figos

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. 

Au bain-marie: het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een heet waterbad om bijvoorbeeld chocolade te smelten, zonder dat hij verbrandt. Door een hittebestendige kom op een pan boven een laagje kokend water te plaatsen, worden de ingrediënten verwarmd door de stoom in plaats van in direct contact te komen met de hittebron.

Recept: Salame de Alfarroba com Figos

Recept: Salame de Alfarroba com Figos

Recipe by Saudades de Portugal
5.0 from 12 votes
Course: – PastelariaCuisine: PortugeesDifficulty: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

20

minutes
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

20

minutes
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 225 gram pure chocolade (goede kwaliteit)

  • 150 gram gezouten boter

  • 100 gram gedroogde vijgen

  • 75 gram walnoten

  • 175 gram kaneel biscuitjes (Nizza)

  • 3 eidooiers

  • 100 gram carob poeder (farinha de alfarroba)

  • bakpapier

Bereiding

  • Pak een ruime beslagkom en schep hier de carob en de eidooiers in. Meng dit met een vork of lepel tot een enigszins samenhangende substantie. Smelt ondertussen je boter en je chocolade ‘au bain marie’ in een pannetje op laag vuur.
  • Voeg de twee vervolgens samen in de beslagkom en roer alles samen tot een egale massa (geen klontjes). Breek de walnoten en biscuitjes erboven en snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en voeg ook toe. Schep alles om.

    Salame de Alfarroba com Figos
  • Zet je kom (indien nodig) een half uurtje in de koelkast zodat het iets op kan stijven, maar nog steeds kneedbaar is.
  • Bestrooi dan een stuk bakpapier lichtjes met poedersuiker en spatel de inhoud van je kom middenin op je papier. Rol je bakpapier dicht en draai de uiteindes goed vast. Rol nu met je baksel op je aanrecht tot je een stevige “salame“-achtige vorm hebt.

    Salame de Alfarroba com Figos
  • Leg hem dan minimaal 4 uur in de koelkast -een nachtje werkt nog beter- om goed stevig te worden. Haal hem uit de koelkast, ontdoe hem van zijn jasje, bestrooi indien nodig met nog wat poedersuiker, en snijd met een scherp mes in niet al te dikke plakken (het is vrij machtig). Serveer direct. Lekker bij een kopje koffie.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Vervang de kaneel biscuitjes ook eens door maria biscuitjes.
  • In Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!