Een favoriet onder de Portugezen is de salame de chocolate! Maar er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Denk qua noten aan bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pistachenootjes. Vandaag geven we er een iets andere draai aan en maken we Salame de Alfarroba com Figos. Met carob, gedroogde vijgen en walnoten.
Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval.
Au bain-marie: het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een heet waterbad om bijvoorbeeld chocolade te smelten, zonder dat hij verbrandt. Door een hittebestendige kom op een pan boven een laagje kokend water te plaatsen, worden de ingrediënten verwarmd door de stoom in plaats van in direct contact te komen met de hittebron.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!