Recept: Salame de Chocolate

Een favoriet onder de Portugezen is deze salame de chocolate! Het doet mij telkens weer denken aan arretjescake. Geen idee wat het verschil precies is, misschien moet ik eens gedegen onderzoek doen… Wij hebben serieus wel eens achter wat Spaanse toeristen in de supermarkt gestaan (in Portugal) die twintig van deze rollen, per persoon, op de band hadden liggen. Tja, je moet toch iets als souvenir meenemen. Maar of ik dan dit zou kiezen? Hoe dan ook, het is lekker dus. En vanaf vandaag kun je het zelf maken!

Er zijn vele varianten op dit van origine Portugees/Italiaanse recept. Met of zonder noten, met alfarroba, met kokos, met gecondenseerde melk of bijvoorbeeld met aguardente, moscatel of port. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Die met port is denk ik toch wel mijn persoonlijke favoriet :-). Port en chocolade gaan super goed samen! Dit recept is het meest normale, basis recept, zonder toeters of bellen. Je kunt dan zelf kijken wat je lekker vindt om eventueel wel of niet toe te voegen.

Ingrediënten

2 eidooiers
6 eetlepels suiker
150 gram boter
2 eetlepels cacao poeder
225 gram goede pure chocolade
165 gram Bolacha Maria (soort biscuitjes)
2 eetlepels basterdsuiker
evt. scheutje port of medronho
bakpapier

Bereiding

Pak een kom en schep hier twee eetlepels suiker, de cacao en de eidooiers in. Roer/klop dit met een vork of lepel tot een samenhangende substantie. Giet er ook een scheutje port of medronho bij. Smelt ondertussen je boter, je chocolade en de rest van de suiker in een pannetje op laag vuur. Voeg dit daarna toe aan je andere mengseltje en roer alles samen tot een egale massa (geen klontjes). Wil je graag nootjes of meer port toevoegen aan je recept, voeg die dan ook aan je mengsel toe. Breek je koekjes in stukjes (geen kruimels) en meng ze voorzichtig door de chocolade massa.

Zet je kom ongeveer 45 à 50 minuten in de koelkast zodat het iets op kan stijven (het gaat er vrij vloeibaar in), maar nog steeds kneedbaar is.

Bestrooi dan je bakpapier lichtjes met basterdsuiker en spatel de inhoud van je kom op je papier. Rol je bakpapier dicht en draai de uiteindes goed vast. Rol nu met je baksel op je aanrecht tot je een stevige “salame“-achtige vorm hebt. Leg hem dan zeker een uur of 4 in de koelkast (een nachtje werkt nog beter) om goed stevig te worden. Haal hem uit de koelkast, ontdoe hem van zijn jasje, bestrooi met wat (poeder)suiker en snijd in plakken. Lekker bij een kopje koffie.

Bom apetite!

Kijk voor een gezondere variant eens hier!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.