Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met honing (bolinhos de alfarroba e mel) zijn eens een leuk alternatief voor de standaard chocoladekoekjes!

Johannesbrood heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine B1, A, B2, en is daarnaast een belangrijke bron van calcium, magnesium, ijzer, eiwitten en natuurlijke vezels. Het is vetarm, glutenvrij en er zijn studies die aangeven dat het antioxiderende eigenschappen heeft.

De vrucht van de johannesbroodboom heet in het Portugees de alfarroba. Zowel de pitten binnenin de peul als het omhulsel zijn geschikt voor gebruik. De pitten worden veel gebruikt in de farmaceutische-, cosmetische-, textiel-, en voedingsindustrie (als emulgator). Ze worden hiervoor vermalen tot johannesbroodpitmeel. Het omhulsel van de peul wordt veelal voorgeschoteld aan het vee, maar wordt ook in ons eten gebruikt. In dat geval worden de peulen allereerst geroosterd en vervolgens vermalen. Het resultaat is carobpoeder, wat voor het grootste deel uit suikers bestaat. Desondanks is het een gezonde vervanger van cacao, want er zitten veel minder vetten in.

Goed voor zo’n 20 koekjes.

Ingrediënten

170 gram bloem
50 gram carob poeder (farinha de alfarroba)
80 gram zachte margarine
5 eetlepels honing
2 theelepeltjes bakpoeder
suiker
ongebrande amandelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C graden.

Doe de bloem, de carob en het bakpoeder in een beslagkom en meng alles goed. Om de margarine goed zacht (niet gesmolten) te krijgen kun je hem even kort in de magnetron zetten of op de verwarming leggen. Schep de zachte margarine dan bij het bloemmengsel en meng wederom goed, tot je een wat korrelige mix hebt.

Dan kan vervolgens de honing erbij. Kneed alles nu goed samen tot een mooi egaal deeg. Verdeel het deeg in vieren en verdeel elk deel in een vijftal bolletjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes hier met de nodige tussenruimte op. Druk voorzichtig heel iets plat, zodat de onderkant licht vlak is (maar de bovenkant niet). Druk in elk bolletje een amandel.

Bak ze gedurende 15 minuten op 190°C graden gaar.

Zet een klein schaaltje klaar met hierin wat suiker. Dip de koekjes zodra ze klaar zijn voorzichtig (ze zijn warm) met de bovenkant in de suiker en laat ze vervolgens rustig afkoelen op een rooster. Het zijn geen harde/knapperige koekjes, maar meer brosse koekjes.

Bom apetite!

  • In Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba om deze koekjes te maken. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.