Iedereen weet waarschijnlijk wel dat je in Portugal heerlijke Port, Moscatel en wijnen hebt. Maar wist je ook dat er in Portugal vele soorten heerlijke Gin worden gemaakt?! Een van die gin distilleerderijen vind je in de Alentejo en die kun je bezoeken! Ik ging langs bij de Sharish Gin Distilleerderij in Reguengos de Monsaraz voor een rondleiding en proeverij.
In Portugal heb je dus heel veel keus. Sharish is de oudste gin-distilleerderij van Portugal. Nou klinkt dat heel spannend, maar de eerste gin van het merk werd gelanceerd in 2014. Dus echt oud zoals sommige port producenten of wijnboeren is hij niet. Op 24 april 2014 lanceerde António Cuco namelijk het merk Sharish Gin. En het verhaal erachter is net zo authentiek als hijzelf.
Sharish Gin is Portugees van karakter en wordt geheel geproduceerd in de Alentejo. Deze Gin dankt zijn naam aan het dorp Monsaraz. De Arabische term Sharish, gebruikt tijdens de islamitische bezetting, betekent Xara of Jara, de zonneroos uit de Alentejo.
Tijdens een werkloze periode evolueerde hij van een liefhebber van Gin naar een echte ‘alchemist van smaken’, waardoor hij een emblematisch en internationaal erkend merk kon creëren. Van je hobby je werk maken krijgt zo een heel andere lading! Sharish Gin (waarvan het originele recept ongewijzigd blijft) ging van een zelfgemaakt brouwsel, gemaakt om met een paar vrienden van te genieten, naar een premium drank van Portugese kwaliteit.
Als inspiratiebron gebruikte hij geuren en smaken uit zijn jeugd. Zoals de Bravo de Esmolfe-appel, die zijn overgrootmoeder hem gaf op de kermis in Borba. En citroenmelisse, een smaak die hem aan de thee deed denken die zijn grootmoeder uit São Manços tijdens de lanche bereidde. Hij combineerde deze herinneringen, geuren en smaken met andere plantaardige ingrediënten, citrusvruchten en kruiden, allemaal van zijn land, om tot de uiteindelijke formule van zijn eerste Sharish Original gin te komen. Al snel volgende de tweede, de iconische ‘gin blue’.
Hij leerde zichzelf alles over de verschillende soorten gin, welke plantaardige ingrediënten er gebruikt worden, de distillatiemethoden en basisalcohol. Omdat hij geen still had, gebruikte hij een snelkookpan om zijn eerste gin te distilleren. Tegenwoordig is deze snelkookpan, die aan de wieg van de originele Sharish-gin stond, nog te zien tijdens de rondleiding. Of je nou een ware Gin-liefhebber bent of niet, het is super interessant om te zien hoe deze drank gemaakt wordt en hoe ze tot bepaalde smaakprofielen komen.
De selectie van grondstoffen is door de jaren heen geëvolueerd. Op zoek naar een kleinere voetafdruk op het milieu ontstonden kurken stoppen en etiketten gedrukt op recyclebaar papier. Tegenwoordig is het met 1.400 m2 naast de oudste, ook de grootste gin-distilleerderij van Portugal. Ze zijn 360 (!) dagen per jaar geopend en zijn elke dag gratis te bezoeken voor een rondleiding (om 11.00 uur en 15.30 uur) met of zonder afspraak. Wil je naast een rondleiding ook een proeverij en/of workshop doen? Maak dan wel vooraf een reservering!
Wij hadden de proeverij aansluitend aan de rondleiding geboekt. Je proeft de gins puur. Niet iets wat ik gewend was, maar je proeft zo heel goed de verschillen tussen de gins. Ik was aangenaam verrast door de Sharish Gin laurinius. Deze wordt een jaar gerijpt in vaten waar eerder aguardente in heeft gezeten. Mijn verwachting was dus dat ik die waarschijnlijk te sterk of heftig zou vinden, maar dat viel dus reuze mee! Als afsluiting neem ik lekker buiten in het zonnetje plaats met een Gin Tonic.
Daarnaast hebben ze ook een speciale Gin ter ere van hun 10 jarige bestaan uitgebracht. Hiervan zijn in totaal 3653 flessen geproduceerd, één voor elke dag van het bestaan van het merk. Een gin met een zeer citrusachtig profiel afkomstig van de mandarijnschillen uit de Alentejo dat daarnaast ook een geheim ingrediënt bevat… En dat ingrediënt wordt pas onthuld tijdens hun 20-jarige jubileum!
Poejo (polei) is een aromatisch kruid dat groeit in de centrale en zuidelijke regio’s van Portugal aan de rand van rivieren. Het is een soort munt.
Naast Gin maken ze ook een likeur: de Poejo do Sharish. Poejo is een typisch kruid uit de Alentejo en dus de basis voor deze likeur. Ze streven ernaar de smaak en de natuurlijke kleur van de gebruikte planten te behouden, vandaar dat de likeur groen van kleur is. Omdat het 100% natuurlijk is, kan hij licht variëren in kleur.
Uiteraard hebben ze ook een winkel waar je hun gins, likeuren, merchandising en enkele regionale producten kunt kopen. Speciaal voor de aankomende feestdagen hebben ze leuke giftsets samengesteld!
Neem voor alle mogelijkheden een kijkje op de website. Een absolute aanrader mocht je in de buurt zijn!
* Destilaria e Centro de Interpretação do Gin Caminho do Moureal, 7200-401 Reguengos de Monsaraz