De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao en sinaasappels gaan daar goed mee samen. Deze Torta de Alfarroba & Laranja combineert dan ook deze twee ingrediënten in één nagerecht.
Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval.

Als je de torta uit de oven hebt gehaald en hem om moet draaien op de theedoek, kun je dat het beste met z’n tweeën doen. Ik deed het alleen, brandde mijn vingers, en brak dus de torta. 😬 Met dus niet het mooiste resultaat, maar hij smaakte er niet minder om! Een andere optie als je alleen thuis bent is om de bovenkant van de torta te bestrooien met wat suiker en er een theedoek strak overheen te houden en hem dan om te draaien.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
























