Recept: Torta de Alfarroba & Laranja

De torta de alfarroba is een nagerecht dat je vooral op de menukaart tegenkomt in de Algarve. Het is een zoetigheid op basis van de vele johannesbroodpitten die in de regio worden verbouwd. Vaak zijn deze toetjes in combinatie met sinaasappel, honing en/of amandelen, die uit dezelfde regio komen. Alfarroba (johannesbrood) doet denken aan cacao en sinaasappels gaan daar goed mee samen. Deze Torta de Alfarroba & Laranja combineert dan ook deze twee ingrediënten in één nagerecht.

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. 

Torta de Alfarroba & Laranja

Als je de torta uit de oven hebt gehaald en hem om moet draaien op de theedoek, kun je dat het beste met z’n tweeën doen. Ik deed het alleen, brandde mijn vingers, en brak dus de torta. 😬 Met dus niet het mooiste resultaat, maar hij smaakte er niet minder om! Een andere optie als je alleen thuis bent is om de bovenkant van de torta te bestrooien met wat suiker en er een theedoek strak overheen te houden en hem dan om te draaien. 

Torta de Alfarroba com Laranja

Torta de Alfarroba com Laranja

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Ik heb een bakblik gebruikt van 33x23cm. Goed voor 8 á 10 plakken, afhankelijk van hoe dik je ze snijdt.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • Torta
  • 275 gram suiker

  • 100 gram ongebrande amandelen

  • 6 eieren

  • 2 volle eetlepels carob poeder (farinha de alfarroba)

  • 1 volle eetlepel bloem

  • 2 eetlepels gezouten boter (zacht)

  • 2 eetlepels honing

  • Vulling
  • 125 gram suiker

  • 5 eidooiers

  • 1 sinaasappel (schil)

  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • voor de vulling
  • Schil met een dunschiller de sinaasappel en doe de schillen in een steelpannetje. Voeg hier de suiker en het sinaasappelsap aan toe en breng rustig aan de kook. Laat zodra de suiker volledig is opgelost zo’n vijf minuten doorkoken op laag vuur.

    Torta de Alfarroba & Laranja
  • Scheid in de tussentijd vijf eieren en klop de dooiers wat los. Draai het vuur uit en giet je eidooiers in een dun straaltje bij het suikerwater, terwijl je met een garde constant blijft kloppen. Zet het pannetje vervolgens terug op het vuur en verwarm opnieuw op laag vuur, onder voortdurend kloppen, tot het mengsel dikker wordt. Haal dan van het vuur en schep in een kommetje voor later.
  • voor de torta
  • Pak een ruime beslagkom en doe hier de suiker, boter en honing in. Klop dit door elkaar tot een samenhangende substantie. Maal je amandelen fijn in de keukenmachine.
  • Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en klop tussendoor steeds door. Dan kunnen de fijngemalen amandelen erbij. Roer goed door en voeg dan de lepels carob en bloem toe. Klop met een garde tot er geen klontjes meer inzitten en je een goed gemengd beslag hebt.
  • Bedek een bakblik met bakpapier en vet lichtjes in met boter. Giet hier je beslag op en bak in 15 á 18 minuten op 180°C graden gaar. Als je er een satéprikker insteekt moet die er niet nat uitkomen. Er zal wel wat torta aanzitten, maar het moet niet super vochtig zijn.
  • Leg een schone theedoek klaar op het aanrecht en bestrooi deze lichtjes met wat suiker. Zodra je torta klaar is haal je hem uit de oven en kiep je hem voorzichtig, op de kop, op de theedoek met suiker. Bestrijk de bovenkant met je sinaasappel/ei mengsel. Rol de torta beginnend aan de korte kant, van links naar rechts, met behulp van de theedoek op.

    Torta de Alfarroba & Laranja
  • Laat hem nu rustig afkoelen en leg hem vervolgens in de koelkast. Serveer koud. Snijd de torta de alfarroba & laranja voor het serveren met een scherp mes in plakken. Ook lekker bij een kopje koffie!
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.
  • Het eindresultaat hoort compact en vochtig te zijn, niet droog en luchtig. 

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!