Recept: Tarte Três Delícias do Algarve

De typische smaken waar de regio bekend om staat samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig, dus snijd geen hele grote punten! Maar zeker een aanrader. Voor de verandering eens geen mierzoete Portugese taart!

Na een aantal testbaksels en wat experimenteren kwam ik tot dit recept. Maak vooral zelf je amandelspijs, dit komt de smaak van de taart uiteindelijk alleen maar ten goede. Daarnaast is het super makkelijk zelf te maken met maar een paar ingrediënten! Onderstaand recept voor amandelspijs is gelijk goed voor drie van deze taarten. Verdeel het in drieën en vries twee porties in voor een volgende keer, zo bespaar je dan weer tijd! Ik heb fijne kristalsuiker (had ik toevallig in huis) gebruikt, maar voor een iets grover spijs kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken. Of deel het amandelspijsrecept door drie en maak een kleinere portie. Voeg voor een wat ‘natter’ spijs een extra eitje toe.

Tarte Três Delícias do Algarve

Ingrediënten

amandelspijs

250 gram blanke amandelen
250 gram suiker
rasp van 1 citroen
1 groot ei

taart
250 gram gedroogde vijgen
50 gram ongebrande amandelen
100 gram suiker
3 eieren
75 gram ongezouten boter
125 gram witte chocolade
50 gram carob poeder
25 gram bloem

Bereiding

Begin een dag van te voren met de voorbereidingen

Amandelspijs

Zet de keukenmachine klaar en doe hier de blanke amandelen, de suiker en de citroenrasp in. Maal fijn tot een licht korrelige substantie. Tik dan je eitje erboven en meng opnieuw tot een smeuïge en samenhangende massa, oftewel amandelspijs. Kiep de inhoud van de keukenmachine op een stuk vershoudfolie en draai er een bal van. Leg de bal spijs in de koelkast tot je hem de volgende dag nodig hebt. Zo komen de smaken goed tot hun recht.

Op de dag zelf:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de vijgen in vieren en gooi het harde stukje aan de bovenkant weg. Doe ze vervolgens samen met de amandelen in de keukenmachine en hak fijn tot je een dikke pasta hebt. Begin vervolgens met het scheiden van de eieren. Klop de eidooiers met de suiker los.

Smelt ondertussen de boter in de oven of magnetron. Haal hem er zodra hij gesmolten uit en laat even iets afkoelen. Breek je chocolade in stukjes en smelt hem au bain marie. Zodra je chocolade gesmolten is roer je de gesmolten boter erdoor. Laat het mengsel iets afkoelen (zodat je ei niet stolt) en roer het eigeelmengsel er voorzichtig door. Voeg dan ook de vijg-/amandelpasta toe en meng alles goed.

Tarte Três Delícias do Algarve

Meng de carob met de bloem. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het mengsel. Blijf goed roeren. Klop de eiwitten stijf en vouw deze als laatste rustig door het mengsel. Het mengsel is vrij stevig, dus het duurt even voor je de eiwitten erdoor gevouwen hebt. Klop de eiwitten niet door het mengsel, je wilt de lucht erin houden. Giet of schep de vulling in een ingevette taartvorm (20 cm) bestoven met wat bloem en strijk indien nodig wat glad. Bak zo’n 25 à 30 minuten op 180 graden.

Haal je spijs uit de koelkast en verdeel in drie gelijke stukken. Vries twee stukken in en rol het derde stuk amandelspijs tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde, platte plak ter grootte van de springvorm. Druk met de springvorm op het bovenste vel bakpapier (zie foto’s boven) en krijg zo precies de gewenste grootte qua plak spijs om op je taart te leggen. Leg de plak vervolgens op de enigszins afgekoelde taart en druk lichtjes aan. Decoreer de taart naar wens met wat carob en halve amandelen.

Bom apetite!

PS: in Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba om dit gerecht te maken. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.

Tarte Três Delícias do Algarve

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.