Agro-Toerisme: Najaar

De zomer is voorbij, het najaar is gekomen en het regent! Net zoals elk jaar zijn we in oktober lekker zelf op vakantie geweest met onze hondjes naar een huisje aan zee in de buurt van Obidos. Lekker wandelen, lezen, eten, drinken, slapen en uitrusten. Heerlijk! We wonen op een vakantie locatie, maar voor ons is er altijd werk. Dus moeten we om zelf vakantie te houden een huisje van iemand anders huren…

Toch genieten we eigenlijk ook elke dag van onze eigen plek. We hebben in de afgelopen 14 jaar geleerd te kijken naar wat er allemaal al gedaan is in plaats van naar wat er nog gedaan moet worden, dat scheelt al een heleboel stress!

Ook leven we mee met de seizoenen, dat gaat hier vanzelf, zo op het platteland. Zijn er dingen die geoogst moeten worden omdat ze NU rijp zijn, dan doen we dat. Dus nu olijven plukken! Elk jaar weer even zien wanneer het juiste moment daar is en meestal laten we ons leiden door wat de boeren in de dorpjes om ons heen aan het doen zijn. We plukken alleen nog op droge dagen, want in de regen olijven plukken leidt tot niets. We plukken op ons eigen terrein en op een paar terreinen van vrienden die niet zelf willen of kunnen plukken en daarmee hebben we soms voldoende olijfolie om niet te hoeven kopen. Toch fijn en lekker, onze eigen olie.

Het plukken doen we gewoon met de hand, ook al zie je tegenwoordig ook een soort lange vorken die trillen en die je dan tussen de takken moet houden zodat de olijven eruit komen vallen Wel hebben we sinds een paar jaar een machine die de blaadjes tussen de geplukte olijven uitblaast en die machine is echt goud waard!!! Het plukken gaat nog net zo snel, of langzaam, het is maar hoe je het bekijkt. Maar het ontbladeren van de oogst gaat echt zeker 5 keer zo snel met de machine!

Na een seizoen vol gasten, waarin we vanzelfsprekend veel aan het kwebbelen zijn, is het heerlijk om dagenlang níet te praten, maar gewoon bezig te zijn met de bomen, takken en olijven. We zetten er een muziekje bij aan en onze honden doen de supervisie. Waar we ook een zeil neerleggen om de olijven op te kunnen oogsten, daarop komen direct onze hondjes zitten en liggen. We hopen op een goede oogst en gaan elke droge dag lekker verder met plukken!

Nu regen, dus zit er niets anders op dan te lezen, schrijven, scrabbelen en misschien is het ook tijd om de eerste puzzel van het jaar op de keukentafel uit te gaan leggen! Alle narigheid op de wereld laten we maar even voor wat het is en we concentreren ons op het hier en nu, mindfulness in optima forma!

Meer informatie vind je uiteraard op onze website.