Quinta do Piloto

Moscatel de Setúbal is een Portugese muscatel die wordt geproduceerd op het schiereiland Setúbal. De regio staat dan ook vooral bekend om die versterkte Muscat-wijnen. Naast die moscatel is het ook een regio waar vele goede wijnen worden geproduceerd. Een ideale locatie dus om een wijnboerderij te bezoeken en van een proeverij te genieten, alles wat de regio te bieden heeft. We kozen hiervoor Quinta do Piloto in Palmela.

Zo’n 40 kilometer onder Lissabon, in het district Setúbal, vind je Palmela. Een groot deel van de geschiedenis van Palmela is nauw verbonden met het belang ervan als wijnbouwgebied. De teelt van wijnstokken wordt al sinds de meest verre tijden beoefend, omdat de regio de juiste bodem- en klimaatomstandigheden heeft voor de productie van een grote verscheidenheid aan wijnen. Het staat ook wel bekend als «Terra Mãe de Vinhos» (moederland van de wijnen).

Quinta do Piloto

Palmela is dus een belangrijke wijnregio, waar uitstekende tafelwijnen worden geproduceerd, evenals de versterkte wijn die bekend staat als Moscatel de Setúbal. Quinta do Piloto zit vol geschiedenis en tradities en is het resultaat van vier generaties van de Cardoso-familie. Humberto Cardoso kocht het landgoed in 1910 en momenteel is Filipe Cardoso, de vierde generatie van de familie, eigenaar van de wijnmakerij en de huidige hoofdwijnmaker. Humberto Cardoso besloot ooit zijn winst te investeren in de groeiende wijnbouw van de regio. Enkele jaren later droeg hij het landgoed en het beheer van de boerderij over aan zijn zonen, Alvaro en Rui Cardoso.

Met toendertijd bijna 500 hectare wijngaarden, werd het de op één na grootste wijnproducent in de regio. Quinta do Piloto produceert bijna 3 tot 4 miljoen liter wijn. Later greep Filipe Cardoso, de huidige eigenaar, de kans om buitengewone wijnen te creëren met behulp van de familie-ervaring en uitgebreide wijngaarden. Het klimaat, de regenval en de bodem in de regio zijn perfect voor de wijnbouw. Quinta do Piloto gebruikt nog traditionele methoden zoals amforenverouderingsvaten in combinatie met moderne machines en technieken.

Quinta do Piloto

De quinta ligt in Serra do Louro in Palmela en beslaat 300 hectare wijngaarden. Al vier generaties lang bewaart de familie Cardoso de oorspronkelijke wijnmakerijen en landgoederen, waaronder 130 hectare oude wijngaarden. De beste druiven worden gebruikt voor het produceren van hun hoogwaardige rode, witte, rosé-, mousserende, dessert- en versterkte wijnen. De wijnmakerij, met zijn huidige insteek, begon in 2008 met het in kleine hoeveelheden produceren van unieke wijnen. De quinta ligt boven op een heuvel met uitzicht over de wijngaarden en Palmela.

Wij hebben hier een rondleiding met aansluitend een proeverij gereserveerd. Door een last-minute wijziging in ons programma arriveren we een half uur te vroeg voor onze afspraak. Geen probleem. We krijgen een glas Moscatel de Setúbal ingeschonken, om van te genieten terwijl we wachten. Buiten nemen we plaats aan één van de picknicktafels onder de walnotenbomen, met uitzicht op Palmela. We genieten van het zonnetje en ons glas moscatel terwijl we wachten tot onze gids arriveert. Al met al een relaxed begin!

We krijgen een rondleiding met uitleg door het gedeelte van de quinta waar voornamelijk de moscatel wordt geproduceerd. Als je vanaf de quinta naar beneden kijkt, richting het dorp, zie je het deel van het bedrijf waar de wijnen worden gemaakt. De meeste mensen blijken hier te komen voor de moscatel die ze produceren. Er zit ook een winkel(tje) op de quinta, waar men de wijnen en moscatel rechtstreeks van de producent kan kopen. Ben je in de regio, plan dan zeker een bezoek aan een wijnboerderij, met proeverij in.

Na onze rondleiding nemen we plaats in het proeflokaal voor de proeverij. Het is een heerlijke kleinschalige proeverij met allerlei lokale lekkernijen en de dame heeft alle tijd voor ons. We kunnen er dus op ons gemak van genieten, terwijl er bij elk glas één en ander wordt uitgelegd. Doordat de proeverij kleinschalig is kunnen we vragen stellen en meer meer leren over de wijnen (en moscatel) die we proeven. Er zit één hele aparte wijn tussen! We sluiten de proeverij af met een heerlijke moscatel roxo van 10 jaar oud. Een echte aanrader!

Neem voor meer informatie of een proeverij een kijkje op hun website. Mocht je wat meer tijd hebben en van een totaal ervaring willen genieten, je kunt er ook overnachten!

* Rua Helena Cardoso, Quinta do Piloto 2950-131 Palmela