Recept: Batatas de Cebolada

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker bijgerecht. Het zal je wellicht al eens opgevallen zijn in Portugal, maar ze eten er graag (gekookte) aardappels. Lekker bij een vers gegrild visje, lever of bacalhau. Maar je kunt met weinig extra moeite ook eens net iets anders op tafel zetten. Iedereen heeft de ingrediënten standaard wel in huis waarschijnlijk. Vandaag maken we batatas de cebolada, gebakken aardappels met ui.

Batatas de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen.

Batatas de Cebolada

Batatas de Cebolada

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 1 Stem

Je kunt voor dit recept verschillende soorten aardappel gebruiken, afhankelijk van wat je in huis hebt.

Categorie: » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappels

  • 2 grote uien

  • 2 teentjes knoflook

  • snuf paprikapoeder

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • 1 eetlepel boter

  • zout & peper

Bereiding

  • Schil je aardappels, snijd in stukken en kook in een ruime pan met gezouten water beetgaar. Giet ze vervolgens af en laat iets afkoelen/uitstomen in de pan.

    Batatas de Cebolada
  • Snijd de uien in ringen of halve maantjes en pers de teentjes knoflook uit. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een scheut olijfolie en het laurierblaadje. Voeg zodra de olijfolie warm is de ui toe en breng op smaak met een snufje paprikapoeder. Laat dit op niet al te hoog vuur rustig glazig bakken. Voeg zodra de ui mooi glazig is en lichtjes bruin begint te kleuren de geperste knoflook toe. Roer goed door en laat even mee garen. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
  • Bak in de tussentijd in een andere koekenpan de aardappels in wat boter en olijfolie goudbruin en gaar. Als je ze nog even opschud voor je ze bakt worden ze nog knapperiger. Houd je niet zo van knapperig gebakken aardappels? Voeg ze dan direct toe aan de pan met ui, schep alles goed door elkaar en laat zo meebakken.

    Batatas de Cebolada
  • Schep het uimengsel bij in de pan gebakken aardappels en hussel alles door elkaar. Haal het laurierblaadje eruit en serveer de batatas de cebolada direct. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat fijngesneden (verse) peterselie of (Portugese) gedroogde oregano.

    Batatas de Cebolada
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Ook leuk om eens met krieltjes in schil te maken!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!