Recept: Bacalhau de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Aangezien het weer tijd is voor het maandelijkse klipvis recept, vandaag dus bacalhau de cebolada.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor 2 personen.

Ingrediënten

2 moten bacalhau (schoongemaakt)
2 uien
4 teentjes knoflook
1 à 2 laurierblaadjes
1 theelepel paprikapoeder
zout & peper
olijfolie
verse peterselie

Bereiding

Haal de geweekte bacalhau uit het water en dep voorzichtig droog. Leg het stuk vis met de huidzijde naar beneden in de (grill)pan. Gebruik je een normale koekenpan, doe hier dan een scheut olijfolie in om de moten bacalhau te bakken. Bak totdat het velletje goudbruin is. Haal dan de bacalhau uit de pan en dompel hem kort onder in koud water. Dep iets droog en bak hem met de andere kant naar beneden in de pan tot de vis gaar is. Wikkel de moten bacalhau dan in een warme vochtige theedoek. Dit is om de bacalhau niet teveel uit te laten drogen.

Snijd de uien in ringen of halve maantjes en pers de knoflook. Voeg wat extra olijfolie toe aan de koekenpan en voeg de laurier toe. Zodra de olijfolie warm is kan de ui en de paprikapoeder erbij. Laat dit op niet al te hoog vuur rustig glazig bakken. Voeg op het laatst de geperste knoflook toe en laat even mee garen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Schep de bacalhau in een schaal of op een bord en verdeel de gebakken uien (inclusief olijfolie uit de pan) erover. Serveer met gefrituurde of gebakken aardappelschijfjes en groente naar keuze. Maak af met wat fijngesneden peterselie.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.