Recept: Batatas Recheadas com Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze, veelzijdige, Portugese favoriet draait. Dit keer gebruiken we het om aardappels (batatas) mee te vullen.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 kilo grote aardappels
250 gram bacalhau (schoon en ontzout)
200 gram crème fraîche
5 eetlepels olijfolie
1 1/2 ui
2 tenen knoflook
10 eetlepels ricotta
2 eetlepels Parmezaanse kaas
100 gram mais
2 eetlepels verse peterselie
4 eetlepels magere melk
snufje nootmuskaat
zwarte peper naar smaak
piri-piri naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kijk of je grote (eventueel pof) aardappels kunt vinden van ongeveer 350 gram elk. Was de aardappels goed. Zet een pan water op en breng aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de bacalhau toe, kook dit vervolgens tien minuten. Schep de vis met een schuimspaan uit de pan en laat iets afkoelen. Zodra hij voldoende is afgekoeld, kun je hem met je vingers in flakes (grove stukjes) breken.

Kook je hele aardappels (met schil) in het water van de bacalhau tot ze ‘al dente’ (net niet helemaal gaar) zijn. Schep ze dan uit het water en laat afkoelen. Als ze afgekoeld zijn leg je de aardappels plat neer en snijd je er overdwars een dakje af. Pak vervolgens een koffie- of ijslepel en hol voorzichtig de aardappel uit en bewaar wat je eruit schept. Laat voldoende aardappel aan de schil zitten zodat hij zijn vorm behoudt.

Druk de gekookte aardappel, die je uit de schil hebt geschept, door een zeef. Doe dit (ongeveer 450 gram) in een pan, samen met zes eetlepels ricotta, vier eetlepels melk, een eetlepel olijfolie, een snufje nootmuskaat, wat zwarte peper en piri-piri naar smaak. Roer alles goed door en proef even of er wat zout bij moet. Zodra het mengsel goed heet is kan het vuur uit.

Nu maken we de vulling. Doe vier eetlepels olijfolie in een pan. Snipper de ui, pers de knoflook en voeg dit toe aan de olie. Fruit dit rustig gaar. Zodra de ui glazig is gaan de bacalhau stukjes, vijf eetlepels ricotta, de crème fraîche, de uitgelekte mais, een snufje nootmuskaat en zwarte peper erbij. Roer goed door en verwarm. De fijngesneden peterselie gaat er helemaal op het laatst bij.

Tijd om de aardappels te gaan vullen! Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie en leg daar je aardappels voorzichtig in. Schep allereerst een eetlepel van het bacalhau mengsel in de aardappelschuitjes. Verspreid dit over de bodem. Doe de puree in een spuitzak en spuit op elke aardappel een dun reepje puree op de rand (rondom de opening, dus niet erin). Schep vervolgens nogmaals een lepel bacalhau mengsel boven op vorige, in de aardappel. Als het goed is is de aardappel nu gevuld tot redelijk bovenaan de puree rand. Nu spuit je nogmaals een sliert puree, tegen de binnenkant van de vorige rand aan, op de vulling. Schep dan een halve eetlepel ricotta in de overgebleven opening en besprenkel met Parmezaanse kaas.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven (220 graden) en bak de gevulde aardappels zo’n 25 à 30 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.