Recept: Corvina no Forno com Batatas

Een lekker ovenrecept met de zwarte ombervis (ook wel zeeraaf genoemd), een baarsachtige. Niet een hele bekende vissoort in Nederland, maar in Portugal zie je hem stukken vaker op de markt en/of het menu en is hij gemakkelijk te verkrijgen. Hier kan de visboer hem wellicht voor je bestellen. Super simpel en smakelijk.

Ingrediënten

1 ombervis (ong. één kilo)
aardappels
prei
knoflook (naar smaak)
laurierblaadje
witte wijn
olijfolie
peterselie
zout & peper

Bereiding

Begin ’s ochtends (of de avond van tevoren) met de voorbereidingen.

Laat de visboer de vis voor je schoonmaken en ontschubben, maar laat de kop eraan zitten. Bestrooi de gehele vis rijkelijk met zeezout, van binnen en van buiten. Dek af en laat hem ongeveer twaalf uur rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Haal de vis uit de koelkast en spoel hem goed af om overtollig zout te verwijderen. Snijd hem eventueel  in (maar niet door!).

Snijd je aardappels in dikke plakjes of blokjes, wat jij lekker vindt. Doe ze vervolgens in een bak water met een snuf zout, een beetje witte wijn en een laurierblaadje en laat een uurtje staan. Giet ze daarna af en dep ze wat droog met een schone theedoek. Breng op smaak met zout, peper, knoflook en olijfolie. Hussel alles goed door elkaar en verspreid over de bodem van een ruime ovenschaal.

Leg de vis bovenop de aardappels en bestrooi met wat vers gesneden peterselie, een handvol fijngesneden prei en wat knoflook. Als je het lekker vindt kun je ook wat plakjes citroen binnen in de vis stoppen. Besprenkel met wat olijfolie en zet het in de voorverwarmde oven. Bak in ongeveer 30 a 40 minuten gaar. Lekker met een salade.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.

Copyright foto: Javier Lastras