In een prachtig historisch, monumentaal pand midden in het centrum van Funchal vind je Blandy’s Wine Lodge. Alleen voor het pand is een bezoek al de moeite waard. Daarnaast kun je er een rondleiding met gids doen en zo meer te weten komen over Madeira wijn en de geschiedenis ervan. De tour was uiterst informatief en niet te lang, een aanrader dus. Afsluiten doe je uiteraard met een tasting ter plaatse!
John Blandy, de oprichter van Blandy’s, arriveerde in 1808 op Madeira. In 1811 richtte hij samen met zijn twee broers een bedrijf op als wijnvervoerder en handelaar, en legde daarmee de basis voor wat later een van de beroemdste wijnen ter wereld zou worden: Madeirawijn. De familie Blandy is uniek omdat zij als enige van de oorspronkelijke oprichters van de Madeira-wijnhandel nog steeds hun eigen wijnbedrijf bezit en beheert. Door de jaren heen heeft deze familie een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Madeirawijn. Sindsdien wonen familieleden op het eiland en zetten ze een traditie voort die meer dan twee eeuwen teruggaat.
Halverwege de 19de eeuw kocht John Blandy de Wine Lodge, een pand dat niet alleen zeer waardevol was, maar ook praktisch vanwege de directe verbinding met het familiehuis. De Wine Lodge heeft een uniek microklimaat, beïnvloed door de blootstelling aan de zon, de bakstenen daken, dikke stenen muren en houten vloeren. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter en door de variatie in temperatuur en vochtigheid rijpen de wijnen op verschillende manieren, afhankelijk van hun locatie. In het oostelijke pakhuis ligt wijn opgeslagen die teruggaat tot 1920, en de privécollectie van de familie wordt veilig ondergronds bewaard, tussen dikke stenen muren. Vandaag de dag wordt de Wine Lodge nog steeds gebruikt voor de rijping van Blandy’s beste wijnen, met meer dan 650 vaten en kuipen in opslag.
Madeira heeft dus een lange geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot het tijdperk van de ontdekkingsreizen. Madeira was toen een standaard aanloophaven voor schepen die naar de Nieuwe Wereld of Oost-Indië voeren. Om te voorkomen dat de wijn bedierf, werd er neutrale druivenlikeur aan toegevoegd. Tijdens de lange zeereizen werden de wijnen blootgesteld aan extreme hitte en beweging, wat de smaak van de wijn veranderde. Dit werd ontdekt door de wijnproducenten van Madeira toen een onverkochte lading wijn terugkeerde naar de eilanden na een rondreis. Het verwarmen van de wijn tijdens het rijpingsproces is uniek. De oorsprong daarvan gaat dus terug tot in de 15de en 16de eeuw.
Tegenwoordig staat Madeira bekend om zijn unieke wijnproductieproces, waarbij de wijn wordt geoxideerd door verhitting en rijping. Een groot verschil dus met portwijn, die in koele kelders bewaard wordt tijdens het rijpingsproces. Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Vanwege de manier waarop deze wijnen rijpen, blijven ze erg lang goed in de fles. De wijnen die met de canteiro-methode zijn geproduceerd, overleven tientallen jaren of zelfs eeuwen, zelfs nadat ze zijn geopend. Wijnen die tientallen jaren in vaten hebben gelegen, worden vaak verwijderd en opgeslagen in zogenoemde demijohns, waar ze onbeperkt houdbaar kunnen blijven. Madeira wijn wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Ik kwam tijdens de tasting tot de ontdekking dat mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar Port wijn. Al smaakt de Madeira wijn wat mij betreft prima in een lekkere cocktail!
Blandy’s Wine Lodge is momenteel het hart van de wijnhandel van de familie Blandy, waar al 211 jaar en 7 generaties lang de beste wijnen van Madeira worden gerijpt volgens de traditionele ‘Canteiro’-methode. Tegenwoordig werken Michael en Chris Blandy, leden van de 6e en 7e generatie, nog steeds in het bedrijf dat nu wordt gerund door Chris. Er zijn de hele week rondleidingen beschikbaar in vijf verschillende talen, zodat je alle delen van de wijnmakerij kunt bezoeken. Neem voor meer informatie en de verschillende mogelijkheden een kijkje op de website.
Ongeveer 85% van Madeira wordt geproduceerd met de rode druif, Negra Mole. De vier belangrijkste witte druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van Madeira zijn Malvasia, Bual, Verdelho en Sercial. In de proeflokalen van de Wine Lodge kun je kiezen uit een brede selectie van gemengde en gedateerde Madeira-wijnen, van 3 jaar oud tot de oudste fles, de Bual 1920. Mocht je de Wine Lodge niet willen bezoeken, maar alleen een tasting willen doen, dan kun je hiervoor zonder reservering terecht! Wil je een wat uitgebreidere tasting doen, inclusief uitleg, dan moet je wel vooraf reserveren.
Wij hadden een vrij vol programma dus deden de premium tour om 10:30 uur, die ongeveer 45 minuten duurde. De rondleidingen zitten vrij snel vol, dus zorg dat je van tevoren je gewenste tour reserveert!
* Av. Arriaga 28, 9000-064 Funchal, Portugal












