Recept: Bolo de Cenoura & Laranja

De lente staat voor de deur! Dus maken we een zonnige cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. De basisstructuur van deze Bolo de Cenoura & Laranja lijkt op biscuit gebak. Het heeft een andere substantie dan een Hollandse cake. Hij is daardoor vrij licht en toch vochtig. En door het gebruik van wortel en sinaasappel lekker fris van smaak. 

Bolo de Cenoura & Laranja

Ik had bloedsinaasappels in huis, dus heb die gebruikt (vandaar de wat rodere kleur van het beslag). Maar willekeurig welk soort sinaasappel werkt uiteraard gewoon. Verder gebruik ik een measuring cup in dit recept, hier is tegenwoordig ook gemakkelijk aan te komen in Nederland. 

Bolo de Cenoura & Laranja

Bolo de Cenoura & Laranja

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 13 Stemmen

Voor dit recept heb ik een bakblik gebruikt van 25×25 cm.

Categorie: – Cake u0026 TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 gram wortel

  • 2 medium sinaasappels (rasp & vruchtvlees)

  • 250 gram bloem

  • 225 gram suiker

  • 5 eieren

  • 1/2 cup milde olijfolie (+/- 118ml)

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier, vet licht in, en zet opzij voor later.
  • Schil je wortel(s) en rasp de schil van de sinaasappels. Snijd de wortel in grove stukken en doe in de keukenmachine. Pel vervolgens de sinaasappels en voeg het vruchtvlees toe aan de wortels. Verwijder eventuele pitjes. Maal dit nu zo fijn mogelijk.
  • Schep het wortelmengsel in een ruime beslagkom en voeg de eidooiers, suiker, bloem, sinaasappelrasp, olijfolie en het snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar. De eiwitten gaan in een andere (ruime) beslagkom.
  • Klop vervolgens je eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het wortelmengsel. Het is de bedoeling dat je de luchtigheid behoudt, dus roer ze er niet door!
  • Giet het mengsel in de bakvorm bekleed met bakpapier, vet eventueel lichtjes in met wat olijfolie, en bak op 180°C graden in 30 à 35 minuten gaar. Het midden duurt het langst om gaar te worden. Komt dit omhoog zoals de rest van de cake, dan is hij gaar. Je kunt checken of je cake klaar is door er in het midden een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is je cake klaar. Is hij nog vochtig, bak je cake dan nog wat langer.
  • Haal de Bolo de Cenoura & Laranja zodra hij klaar is uit de oven en laat rustig afkoelen. Snijd in 12 redelijke stukken (zie foto’s) of in 16 wat kleinere stukjes en serveer eventueel bestrooid met wat (poeder)suiker.

    Bolo de Cenoura & Laranja
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!