Recept: Bolo de Medronho & Batata Doce

De zoete aardappel is supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt. Zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Je ziet het vooral aan de westkant van de Algarve veelvuldig terug op de menukaart. In combinatie met octopus of in een smakelijk dessert. Vandaag maken we er een Bolo de Medronho & Batata Doce mee, een taartje dat de smaken van deze regio goed vertegenwoordigt! 

Bolo de Medronho & Batata Doce

In Portugal zie je de medronheiros in grote getale en dan vooral in de Serra de Monchique en de Serra do Caldeirão, beide in de Algarve. Je kunt de medronhos (de vruchten) zo van de boom eten, maar ze worden ook gebruikt in bijvoorbeeld taarten of jam. Het meest bekend is de medronho echter van de gelijknamige aguardente.

Bolo de Medronho & Batata Doce

Bolo de Medronho & Batata Doce

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen
Categorie: – Cake u0026 TaartKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 360 gram zoete aardappel (puree)

  • 200 gram amandelmeel

  • 125 gram suiker

  • 80 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 4 eieren

  • 1 sinaasappel (rasp)

  • medronho

  • marmelada

Bereiding

  • Spoel de zoete aardappelen goed af en kook ze een pan water met een snufje zout in ongeveer 30 minuten gaar. Giet af zodra ze gaar zijn en verwijder de schil. Gebruik een keukenmachine of stamp de zoete aardappel tot een fijne puree. Voeg naar smaak een scheut medronho toe. Is de zoete aardappelpuree wat aan de droge kant, voeg dan 1 à 2 eetlepels room toe.
  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Splits je eieren en zet de eiwitten even apart, in een beslagkom, voor later. Rasp de schil van een sinaasappel fijn.
  • Klop de boter en de suiker met een mixer samen tot een romige substantie. Voeg, zonder te stoppen met mixen, beetje bij beetje de zoete aardappelpuree, de vier eierdooiers (één voor één), de sinaasappelrasp, het amandelmeel en de bloem toe.
  • Klop nu de eiwitten stijf en spatel vervolgens rustig door het beslag. Roer ze er niet door, dat zorgt ervoor dat alle luchtigheid uit de opgeklopte eiwitten verdwijnt.
  • Vet een niet al te hoge taartvorm licht in met wat boter. Giet het beslag hier vervolgens in en zet in de oven. Bak nu op 200°C graden in ongeveer 50 minuten gaar.
  • Verwarm in de tussentijd een beetje marmelada met een paar drupjes medronho en roer even goed los. Bestrijk hier de bovenkant van de bolo de medronho & batata doce mee als hij uit de oven komt. Laat vervolgens rustig afkoelen. Bestrooi voor het serveren eventueel met een beetje kaneel.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!