Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat dat toch was… Nu weet je het! Je denkt in eerste instantie misschien dat je dit kunt smeren, maar niets is minder waar. Net als van de kaas, moet je ook van de marmelada een plak afsnijden. Deze doe je vervolgens beide op een dikke plak Portugees brood.
Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. Rauw is deze vrucht trouwens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.
Ingrediënten
1 kilo schoongemaakte kweeperen (geschild, zonder klokhuis)
950 gram basterdsuiker
kaneelstokje
citroenschil
genoeg water om de kweeperen net onder te zetten
Bereiding
Snijd je kweeperen aan partjes/stukjes. Doe het gesneden fruit, met het kaneelstokje en je citroenschil (schil met een dunschiller een reep van een schoon gespoelde citroen), in een grote pan en zet net onder water. Breng dit zonder deksel aan de kook tot je fruit zacht is. Haal je kaneelstokje en citroenschil uit het water. Pureer het fruit, met het kookwater en al, tot één geheel en voeg de suiker toe. Zet je pan terug op het vuur en breng het mengsel op hoog vuur opnieuw aan de kook. Blijf er bij staan en roer constant zodat het niet aanbrandt. Pas op voor de (hete) spetters! Het is klaar wanneer je tijdens het roeren de bodem van de pan even blijft zien nadat je de lepel erdoor haalt.
Schep het in een schaal, verschillende schaaltjes of potjes (wat je zelf handig vindt) en zodra het wat afgekoeld is dek je het af met bakpapier. Dit bakpapier kun je eventueel van te voren weken in medronho! Het beste kun je het dan heerlijk ouderwets in een zonnig raamkozijn zetten zodat het iets uitdroogt (ja, dat lees je goed). En daarna zet je het koel en droog weg. Als je gesteriliseerde schaaltjes/bakjes/potjes hebt gebruikt kun je de marmelada nog zeker een jaar goed houden.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Sorry staat verkeerd, de kweeperen wel gekookt met kaneel en een steranijs.
Je ziet het overal te koop liggen. Ook de kweeperen.
Omdat er zo’n berg suiker in gaat heb ik het op een andere manier geprobeerd te maken. De suiker heb ik vervangen door Erytritol en de massa in laten dikken met gelatine. Zonder kaneel of citroen. Het is heel goed gelukt en ik was verrast door de delicate smaak van de kweepeergelei, het is met niets anders te vergelijken.
‘s Morgens een schepje door de yoghurt. Heerlijk.
De Portugezen schuwen een beetje suiker niet… Toch altijd fijn als dit soort experimenten goed uitpakken! 😊