Marmelada

Deze week een recept wat perfect aansluit op het recept van vorige week, de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat dat toch was… Nu weet je het! Je denkt in eerste instantie misschien dat je dit kunt smeren, maar niets is minder waar. Net als van de kaas, moet je ook van de marmelada een plak afsnijden. Deze doe je vervolgens beide op een dikke plak Portugees brood.

Marmelada wordt gemaakt van de kweepeer, een bij ons een beetje een vergeten fruitsoort. Toch is hij ook in Nederland gewoon verkrijgbaar. De kweeperentijd komt er weer aan, dus misschien eens leuk om dit recept te proberen deze herfst! Rauw is deze vrucht trouwens niet eetbaar. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. 

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte kweeperen (gepeld, zonder klokhuis)
950 gram basterdsuiker
kaneelstokje
citroenschilletje
genoeg water om de kweeperen net onder te zetten

Bereiding

Snijd je kweeperen aan partjes/stukjes. Doe het gesneden fruit, met het kaneelstokje en je citroenschilletje (schil met een dunschiller een reepje van een schoon gespoelde citroen), in een grote pan en zet net onder water. Breng dit zonder deksel aan de kook tot je fruit zacht is. Haal je kaneelstokje en citroenschil uit het water. Pureer het fruit, met het kookwater en al, tot een geheel en voeg de suiker toe. Zet je pan terug op het vuur en breng het mengsel op hoog vuur opnieuw aan de kook. Blijf er bij staan en roer constant zodat het niet aanbrandt. Pas ook op voor de (hete) spetters! Het is klaar wanneer je tijdens het roeren de bodem van de pan ziet. Schep het in een schaal, verschillende schaaltjes of potjes (wat je zelf handig vindt) en zodra het wat afgekoeld is dek je het af met bakpapier. Dit bakpapier kun je eventueel van te voren weken in medronho! Het beste kun je het dan heerlijk ouderwets in een zonnig raamkozijn zetten zodat het iets uitdroogt (ja, dat lees je goed). En daarna zet je het koel en droog weg. Als je gesteriliseerde schaaltjes/bakjes/potjes hebt gebruikt kun je de marmelada nog zeker een jaar goed houden.

Bom apetite!

 

Marmelada