Recept: Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Eén van de bekendste banketbakkers van Portugal is Maestre João (João Silva de Sousa). Voor een onderwijsproject in de Minho – hij komt zelf uit Vila Verde- gaf hij een aantal van zijn recepten bloot voor het boekje Gastronomia Minhota. Daarin staat bijvoorbeeld dit recept voor Toucinho do Céu.

Ik weet zeker dat als Fernando deze post voorbij ziet komen, hij direct wil dat ik het maak. Standaard als wij in Portugal zijn, koopt hij dit toetje (kant en klaar) bij de supermarkt. Mij doe je er persoonlijk totaal geen plezier mee; veel te zoet en het smaakt naar ei… Ze maken in Portugal heel veel gebruik van eidooiers in de zoetigheden. Meestal overheerst die smaak voor mij te veel, maar zij zweren erbij.  Zie je in Portugal bij een pastelaria iets met geel/oranje smurrie, dan is het waarschijnlijk iets met doce de ovo (zoet eier spul).

Het toetje van vandaag past helemaal in dit zoete straatje… Op naar de boer voor een voorraad eieren, want vandaag maken we “Spek uit de Hemel” (de letterlijke vertaling van Toucinho do Céu)!

Ingrediënten

18 eidooiers (jawel, dat lees je goed)
200 gram amandelen (gemalen)
500 gram suiker (ook dat lees je goed)

Bereiding

Hak je amandelen fijn in de keukenmachine of koop ze gemalen. Meng met een mixer de 18 eidooiers met de gemalen amandelen. Voeg in een pan ongeveer 2,5 dl water toe aan de 500 gram suiker en breng dit langzaam aan de kook. Als zich bolletjes gaan vormen haal dan, om te testen, met een lepel een klein beetje uit de pan en leg het in een schaaltje met koud water. Als zich een vaste balletje vormt is het suikermengsel in de pan klaar.

Voeg geleidelijk (en voorzichtig) het suikermengsel toe aan de eidooiers en amandelen. Roer dit goed en stevig door en laat het mengsel afkoelen. Vet een cakevorm in met boter en vul de vorm met de gemaakte crème. Breng het geheel au-bain-marie aan de kook, dus zet de bakvorm in een pan met een laag kokend water, met het deksel er op.

Bestrooi het geheel eventueel met poedersuiker en/of kaneel.

* Touchinho do Céu krijg je vaak geserveerd in ronde vormpjes, maar Maestre João kiest voor de cakevorm. Als je liever een ronde vorm gebruikt voor dit recept gebruik er dan één met een diameter van 22 cm. Dit recept gaat uit van een au-bain-marie bereiding, maar in andere recepten zie je ook wel dat de bakvorm voor 30-40 minuten in de oven (op 180⁰) gaat.

Vond je het heerlijk en wil je eens een andere variant hierop maken? Er bestaat ook een Pudim Toucinho do Céu, hetzelfde gerecht in pudding vorm (en substantie). Hou de blog in de gaten, want wie weet volgt ook dit recept nog een keer!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.