Recept: Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief+ gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do Céu.

Mij doe je er persoonlijk niet echt een plezier mee; veel te zoet en het smaakt naar ei… Ze maken in Portugal heel veel gebruik van eidooiers in de zoetigheden. Meestal overheerst die smaak voor mij te veel, maar zij zweren erbij.  Zie je in Portugal bij een pastelaria iets met geel/oranje smurrie, dan is het waarschijnlijk iets met doce de ovo (zoet eierspul).

Het toetje van vandaag past helemaal in dit zoete straatje… Op naar de boer voor een voorraad eieren, want vandaag maken we “Spek uit de Hemel” (de letterlijke vertaling van Toucinho do Céu)!

Ingrediënten

18 eidooiers (jawel, dat lees je goed)
200 gram amandelen (gemalen)
500 gram suiker (ook dat lees je goed)
250 ml water
Boter

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Hak je amandelen fijn in de keukenmachine of koop ze gemalen. Klop de eidooiers met een mixer los en voeg dan de gemalen amandelen toe. Meng alles goed. Zet een steelpan op het vuur met hierin ongeveer 250 ml water en de 500 gram suiker en breng dit langzaam aan de kook. Als zich bubbeltjes gaan vormen haal dan (om te testen) met een lepel een klein beetje uit de pan en leg het in een schaaltje met koud water. Als zich een vaste balletje vormt is het suikermengsel in de pan klaar. Draai dan het vuur uit.

Voeg geleidelijk (en voorzichtig) het suikermengsel toe aan de eidooiers en amandelen, terwijl je blijft mixen. Laat het mengsel afkoelen. Vet een cakevorm, bakblik of quichevorm in met boter en vul de vorm met de gemaakte amandelcrème. Bak op 180 graden in ongeveer 30 à 35 minuten goudbruin en gaar. De baktijd is enigszins afhankelijk van het soort bakvorm dat je gebruikt. Hij hoort nog wat vochtig te zijn binnenin. Laat rustig afkoelen tot kamertemperatuur.

Bestrooi het geheel voor serveren eventueel met wat poedersuiker en/of kaneel.

* Variatietip: je kunt hem ook ‘au bain marie’ in de oven garen. Dat doe je door de vorm in een groot bakblik te zetten waar water in zit. Vul hiervoor een hoog bakblik voor de helft met water en plaats deze vast in de oven. Hier zet je dan vervolgens je cakevorm in. Sluit af met een deksel en laat vervolgens een klein uurtje bakken (ook hier weer afhankelijk van je gebruikte formaat vorm).

Vond je het heerlijk en wil je eens een andere variant hierop maken? Er bestaat ook een Pudim Toucinho do Céu, hetzelfde gerecht in pudding vorm (en substantie).

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.