Recept: Bolo Pudim de Laranja

Vandaag maken we een lekker fris nagerecht. Deze bolo pudim de laranja, oftewel sinaasappelcake pudding, draait geheel om de lekkere smaak van sinaasappels. Een smaak die duidelijk aanwezig is, maar niet overheerst. Misschien denk je nu pudding met cake…? Maar juist die combinatie van texturen maakt dit tot een geslaagd nagerecht! Overigens zou je het ook prima bij een kopje koffie kunnen eten.

Eerder deelde ik al eens een vergelijkbaar recept met chocolade en wortels. En er zijn nog meer varianten! Voor deze Bolo Pudim de Laranja heb je eigenlijk twee opties. Je kunt zowel de cake als de pudding met sinaasappel maken (de smaak in de pudding is heel subtiel) of ervoor kiezen alleen de cake met sinaasappelsmaak te maken en de pudding neutraal te houden. Aan jou de keus!

Hij kwam hier niet heel mooi uit de vorm, vandaar de wat rommelige foto’s… Maar hij smaakt er niet minder om! Het leuke aan dit recept is dat je het op verschillende manieren kunt maken en serveren. Maak hem in een grote puddingvorm en snijd er stukken van of gebruik kleine individuele vormpjes. 

Bolo Pudim de Laranja

Bolo Pudim de Laranja

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen
Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de pudding
  • 1 blikje gecondenseerde melk

  • 3 eieren

  • melk – dezelfde hoeveelheid als het blikje gecondenseerde melk

  • 1 1/2 sinaasappel (rasp)

  • voor de cake
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel

  • 175 gram suiker

  • 125 ml olijfolie

  • 3 eieren

  • 2 1/2 sinaasappels (sap & rasp)

  • snufje zout

  • voor de karamel
  • 100 gram suiker

  • scheut water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Pudding
  • Voor dit recept is het handig als je een ouderwetse puddingvorm (24cm) hebt. Doe de suiker in de vorm, samen met een scheut water, en verwarm op laag vuur. Haal de vorm van het vuur zodra de suiker compleet gesmolten en gekarameliseerd is. Laat heel even iets afkoelen en pak met een ovenhandschoen de vorm vast om de karamel door de vorm te bewegen, zodat het gehele onderste deel van de binnenkant bedekt wordt met een dun laagje karamel. Wacht je te lang dan wordt de karamel te hard om te gieten. Je kunt eventueel ook gewoon kant en klare (Portugese!) karamel gebruiken, maar zelf maken is uiteraard lekkerder.
  • Doe alle ingrediënten voor de pudding (meet de melk af in het lege blikje van de gecondenseerde melk) in een beslagkom en meng goed met een garde of mixer. Giet dit mengsel vervolgens voorzichtig in de tulband. Als het goed is is de karamel al wat uitgehard en blijft die gewoon op zijn plek zitten. Pas op dat je je vingers niet brandt aan de warme vorm.
  • Cake
  • Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de suiker en een snufje zout. Mix in een andere beslagkom de olijfolie met de eieren en het sinaasappelsap- en rasp tot een egaal mengsel.
  • Vervolgens kunnen de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten in. Spatel alles goed door elkaar totdat je geen klontjes meer hebt. Schep dit mengsel vervolgens heel voorzichtig in de vorm, bovenop het puddingmengsel. De verhouding pudding/cake is nu nog uit balans. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk twee duidelijke lagen krijgt. Maar aangezien de cake mix zwaarder is dan het puddingmengsel zakt het er bijna volledig in. Wanhoop niet als het mis lijkt te gaan, het trekt vanzelf bij tijdens het bakken (zie foto’s)! Dek de puddingvorm af met een deksel of aluminium folie.
  • De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote braadslede (of andere schaal/bak) te zetten. Die gaat vervolgens in de oven. Vul daarna de bak (niet de puddingvorm!!) met warm water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met warm water. Vul de braadslede tot een centimeter of twee onder de rand.
  • Bak de bolo pudim de laranja in minimaal een uur gaar op 180 graden. Check na 60 minuten of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is de prikker niet droog, laat hem dan nog wat langer in de oven staan. Aan te raden is om dan steeds tien minuten bij te tellen en opnieuw te testen.
  • Trek zodra hij gaar is je rooster (waar alles opstaat) voorzichtig iets naar voren zodat je de tulbandvorm uit de braadslede met water kunt tillen. De braadslede met water kun je rustig in de oven af laten koelen en er op een later tijdstip veilig uithalen als het water niet meer heet is. Hier moest hij er tweemaal tien minuten langer in, na de eerste 60 minuten. Dit is geheel afhankelijk van je oven.
  • Laat de bolo pudim afkoelen op kamertemperatuur voordat je hem in de koelkast zet. Ga even met een mes langs de randen om hem wat los te maken van de vorm voor je hem omkeert op een bord of serveerschaal.

    Bolo Pudim de Laranja
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!