Sinaasappels uit de Algarve

Niet alleen wij genieten in de Algarve van het zonnetje, maar ook de sinaasappels aan de bomen! Je komt ze onderweg overal tegen, in één van de vele sinaasappelboomgaarden of in de geïmproviseerde verkoopkraampjes langs de weg. De sinaasappel groeit in heel Portugal, maar als je een Portugees vraagt welke sinaasappels de lekkerste zijn, dan is er altijd maar één antwoord: die van de Algarve. Wat maken die sinaasappels uit de Algarve nou zo speciaal?

De sinaasappel kwam naar Europa in de vijftiende eeuw, meegenomen door de Portugezen vanuit China. In verschillende Europese talen heet een sinaasappel dan ook een “Portugal”, zoals in het Grieks, Arabisch en Turks.  Portugal heeft een jaarlijkse productie van tussen de 200.000 en 300.000 ton, vooral afkomstig uit de Algarve (67%), Ribatejo en Vidigueira. Dankzij het gebruik van verschillende rassen wordt het hele jaar door geoogst en dus ook verkocht. Sommige varianten worden tussen november en maart geplukt, andere juist tussen februari en april, maar de belangrijkste periode voor de Algarve begint in maart en loopt tot ongeveer september.

Sinaasappels uit de Algarve | Saudades de Portugal

De Algarve kent een combinatie van elementen die de smaak van deze vrucht zo uniek maakt. De bodemsamenstelling speelt een rol, maar het zijn vooral de zonuren die het hem doen. Meer dan drieduizend uur zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18ºC maken de Algarve één van de beste delen ter wereld voor de sinaasappelproductie. Het belangrijkste kenmerk van deze sinaasappel is de zoetheid. Dat proef je direct als je bijvoorbeeld een glas versgeperst sap drinkt. Hoe meer zon, hoe zoeter, dus de sinaasappels van de zomerpluk zijn het best.

Helaas komen de sinaasappels in onze supermarkt uit Spanje. Wil je de heerlijke zoete sinaasappels van de Algarve proeven, dan moet je dus daar zijn. Het is niet erg vriendelijk om ze rechtstreeks van de boom te plukken, maar je kunt op vrijwel ieder terras een heerlijk glas vers geperst sinaasappelsap kopen. Of stop onderweg bij een boer die ze verkoopt vanuit zijn kofferbak of uit een kratje onder een parasol. Verser kan niet. Over een mooie ronde vorm of glanzende schil maken ze zich hier niet druk. Het gaat om het lekkere, zoete vruchtvlees binnenin.

In Portugal is deze sinaasappel zo populair dat vruchtsappenmerk Compal een speciale versie op de markt heeft gebracht van sap met sinaasappels uit de Algarve. Je proeft zelfs hier het duidelijke verschil met andere verpakte sappen. Sinds kort bestaat er ook een Portugese variant op de Italiaanse limoncello, de orangea. Een likeur gemaakt van sinaasappels uit de Algarve, die je ijskoud moet drinken. Benieuwd? Hier lees je er meer over (in het Portugees)!

Laatste tip: in februari van ieder jaar word in Portimão het Festa da Laranja gevierd. Niet alleen kun je dan voor een prikkie sinaasappels kopen, maar bijvoorbeeld ook proeven van lokale gerechten waarin de sinaasappel een rol speelt.