Recept: Bolo de Cenoura com Pudim de Chocolate

Ik heb weer een fijn recept voor de zoetekauwen onder ons! Het heet met een mond vol “bolo de cenoura com pudim de chocolate“. Oftewel worteltaart met chocoladepudding. Een heerlijk toetje met een twist. Is het een cake? Is het een pudding? Juist de combinatie van smaken en texturen maken dit tot een goed geslaagd nagerecht! Je zou misschien niet zo snel wortel met chocolade combineren. Of pudding met cake… Maar geloof me, het werkt!

Ken je dat, dat je een recept maakt maar om de een of andere reden net niet tevreden bent? Dat resulteerde in dit geval dan ook in meerdere baksessies. Niet dat Fernando (of de buren) dit erg vervelend vonden! 😉 Elke keer met kleine aanpassingen/verhoudingen, net zolang tot ik wel tevreden was. Al smaakten ze allemaal prima overigens, maar naast de mond wil het oog ook wat. Zo vind ik bijvoorbeeld dat je best wat sliertjes wortel mag zien en proeven in je cake. Maar dat is persoonlijk en heel makkelijk weg te laten als jij daar juist niet van houdt.

Note vooraf: het is een Portugees recept, dus zoet. Ik heb al minder suiker gebruikt dan ze in Portugal doen, maar het blijft redelijk zoet.

Ingrediënten

voor de pudding

kleine 100 gram suiker (voor de karamel)
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
melk – dezelfde hoeveelheid als het blikje gecondenseerde melk
3 eieren
4 eetlepels cacaopoeder
50 gram geraspte pure chocolade

voor de cake

180 gram wortel (half keukenmachine/half geraspt)
2 eieren
1/2 cup olijfolie
3/4 cup suiker
1 cup zelfrijzend bakmeel
snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor dit recept is het handig als je een ouderwetse tulbandvorm (24cm), met een gat in het midden, hebt. Doe de suiker in de vorm, samen met een scheut water, en verwarm op laag vuur. Haal de vorm van het vuur zodra de suiker compleet gesmolten en gekarameliseerd is. Laat heel even iets afkoelen en pak met een ovenhandschoen de vorm vast om de karamel door de vorm te bewegen, zodat het gehele onderste deel van de binnenkant bedekt wordt met een dun laagje karamel. Wacht je te lang dan wordt de karamel te hard om te gieten. Je kunt eventueel ook gewoon kant en klare (Portugese!) karamel gebruiken, maar zelf maken is uiteraard lekkerder.

Rasp je chocolade op een fijne rasp en doe alle ingrediënten voor de pudding (meet de melk af in het lege blikje van de gecondenseerde melk) in een beslagkom en meng goed met een garde. Giet dit mengsel vervolgens voorzichtig in de tulband. Als het goed is is de karamel al wat uitgehard en blijft die gewoon op zijn plek zitten. Pas op dat je je vingers niet brandt aan de warme vorm.

Rasp de wortel op een grove rasp en meng de helft ervan met de eieren en de olie in de keukenmachine of blender tot een redelijk egale massa. Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de suiker, het snufje zout en de geraspte wortel (andere helft) door elkaar. Vervolgens kunnen de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten in. Spatel alles goed door elkaar totdat je geen klontjes meer hebt. Schep dit mengsel heel voorzichtig in de vorm, bovenop het puddingmengsel. De verhouding pudding/cake is nu nog uit balans. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk twee duidelijke lagen krijgt. Maar aangezien de cake mix zwaarder is dan het puddingmengsel zakt het er bijna volledig in. Wanhoop niet als het mis lijkt te gaan, het trekt vanzelf bij tijdens het bakken! (zie foto’s) Dek de puddingvorm af met aluminium folie.

Bolo de Cenoura com Pudim de Chocolate

De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote braadslede (of andere schaal/bak) te zetten. Die gaat vervolgens in de oven. Vul daarna de bak (niet de puddingvorm!!) met warm water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met warm water. Vul de braadslede tot een centimeter of twee onder de rand.

Bak hem in minimaal een uur gaar op 180 graden. Check na 60 minuten of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is de prikker niet droog, laat hem dan nog wat langer in de oven staan. Aan te raden is om dan steeds tien minuten bij te tellen en opnieuw te testen. Trek dan je rooster (waar alles opstaat) voorzichtig iets naar voren zodat je de tulbandvorm uit de braadslede met water kunt tillen. De braadslede met water kun je rustig in de oven af laten koelen en er op een later tijdstip veilig uithalen als het water niet meer heet is. Hier moest hij er tweemaal tien minuten langer in, na de eerste 60 minuten. Dit is geheel afhankelijk van je oven.

Bolo de Cenoura com Pudim de Chocolate

Laat de pudding afkoelen op kamertemperatuur voordat je hem in de koelkast zet. Ga even met een mes langs de randen om hem wat los te maken van de vorm voor je hem omkeert op een bord.

Bom apetite!

Variatietip: Dit is ook een leuk recept om in kleine individuele vormpjes te maken. Het is dan wel zaak om de baktijd te verminderen! Check na een minuut of 30 of ze gaar zijn door er een cocktailprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is de prikker niet droog laat ze dan nog wat langer in de oven staan (stapjes van 5 minuten).

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.