Recept: Broas de Maracujá

In Portugal bestaan er verschillende soorten broas. Zo zijn ze op het vasteland vaak zacht en wat langwerpig. Op Madeira zijn ze daarentegen knapperig en wat ronder van vorm. Maar deze koekjes komen op beide plekken in verschillende variaties en smaken voor. Passievrucht is een van de meest typerende vruchten van Madeira. Hij wordt dan ook gebruikt in veel gerechten, zowel zoet als hartig. Deze Broas de Maracujá zijn daar een goed voorbeeld van!

Als er een ding is wat voor mij onlosmakelijk met Madeira verbonden is, dan is dat de maracuja (gele passievrucht). Je ziet deze vrucht op elke markt en in allerlei gerechten en dranken. Denk aan frisdrank met passievrucht smaak, poncha met maracujá, taarten, toetjes, gebakjes en zelfs als saus bij de vis. En vandaag maken we er dus passievruchtkoekjes mee.

Broas de Maracujá

Broas de Maracujá

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 1 Stem

Ik gebruik measuring cups in dit recept, hier is tegenwoordig ook gemakkelijk aan te komen in Nederland. Maar heb je die niet dan kun je ongeveer 160 ml pulp aanhouden.

Categorie: – KoekjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

36

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 4 á 5 flinke passievruchten

  • 375 gram gezouten boter (kamertemperatuur)

  • 275 gram suiker

  • 4 eieren

  • 1 theelepel baking soda

  • rasp van 1 citroen (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Snijd de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees en de zaden in de keukenmachine (een staafmixer werkt ook prima). Meng nu alles tot een egale massa. Druk het vervolgens door een fijne zeef om eventuele achtergebleven stukjes te verwijderen. Je hebt ongeveer 2/3 cup passievruchtpulp nodig. Heb je niet voldoende? Voeg dan simpelweg een extra passievrucht toe.
  • Doe de boter en suiker in een mengkom. Mix dit een paar minuten tot er een lichte en luchtige crème ontstaat. Voeg de passievruchtpulp toe en klop nog even door. Vervolgens voegen we het tarwemeel, de baking soda en de eieren toe. Mix/meng alles tot een samenhangend deeg,
  • Voor wat extra frisheid kun je eventueel de rasp van één citroen aan het deeg toevoegen.
  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Je kunt er voor kiezen de koekjes te spuiten voor een leuk vormpje, maar je kunt ook gewoon balletjes draaien en die iets platdrukken. Maak ze niet te groot en laat voldoende ruimte tussen de koekjes op de bakplaat, zodat ze niet samensmelten tot één geheel.
  • Bak de koekjes op 180°C graden in 20 á 30 minuten goudbruin en gaar. De exacte tijd is afhankelijk van het formaat koekjes dat je maakt en van je oven (daar zit ook altijd iets verschil in).
  • Haal ze uit de oven en laat rustig afkoelen.
  • Bom apetite!