Recept: Bavaroise de Maracujá

Passievrucht is een van de meest typerende vruchten van Madeira. Hij wordt dan ook gebruikt in veel gerechten, zowel zoet als hartig. Ook zie je de vrucht terug in vele drankjes die ze op het eiland maken. Dit keer gebruik ik het om een lekkere frisse bavaroise mee te maken. Ook al werkt het weer hier in Nederland niet echt mee, het is en blijft toch zomer. Ik maak hem zonder room, om het extra fris te houden.

Ingrediënten

200 ml passievruchtsap (bv. Maaza)
10 blaadjes gelatine
1 liter yoghurt met passievrucht smaak
6 eiwitten
3 eetlepels suiker
50 ml citroensap

Voor de saus
100 ml passievruchtsap
100 gram suiker
1 eetlepel m
aïszetmeel (maizena)
3 passievruchten

Bereiding

Begin een dag van te voren met het maken van de bavaroise. Zo krijgt hij genoeg tijd om op te stijven.

Vet om te beginnen de vorm in met een klein beetje olie en zet hem op en bord. Leg de gelatine een minuut of vijf in een kommetje koud water te weken. Knijp het water uit de gelatine en zet het een paar seconden in de magnetron om te smelten.

Giet het passievruchtensap in een beslagkom en doe hier de gesmolten gelatine bij. Roer alles goed door elkaar en zet opzij. Klop ondertussen de eiwitten stijf en voeg op het laatst de suiker en het citroensap toe. Klop nog even goed door om alles goed te mengen. Klop in een ander kommetje de yoghurt op zodat het nog wat romiger wordt. De volgende stap is het samenvoegen van alles. Doe het sap, met de gelatine, bij de yoghurt en voeg ook de opgeklopte eiwitten toe. Vouw nu alles nu rustig door elkaar (niet kloppen/mixen) om het luchtig te houden.
Giet het mengsel in de vorm en zet het in de koelkast om op te stijven.

Voor de saus:
Zet een steelpannetje op het vuur en giet hier het passievruchtensap in. Breng dit rustig aan de kook. Pak een kommetje en meng hierin de suiker, het maïszetmeel en een paar druppels sap, roer dit goed door elkaar. Haal, zodra je sap kookt, het pannetje van het vuur en voeg het maizena papje beetje bij beetje toe onder constant roeren. Dan gaat de pan terug op het vuur. Breng het opnieuw aan de kook, blijf weer constant roeren zodat het niet aan de bodem blijft plakken. Zodra het kookt zet je het vuur uit en laat je het mengsel rustig afkoelen.

Was de passievruchten en snijd ze doormidden. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan het pannetje met sap mengsel. Roer goed door elkaar. Giet dit voor het serveren over de bavaroise.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.