Recept: Broas de Café

Broas zijn zoete en typisch Portugese ‘kerstkoekjes’. Al is zoetigheid misschien een betere benaming dan koekje, want knapperig zijn ze niet. Lekker daarentegen wel! Eerder deelde ik al eens het recept van de broas castelares, vandaag maken we broas de café. Houd je (net als ik) van koffie dan zou ik zeker deze versie ook eens maken! Of het nou december is of niet. 😉

Dit recept is goed voor 30 flinke broas. Maak je ze iets kleiner, dan haal je er makkelijk 40 stuks uit.

Ingrediënten

500 gram bloem
550 ml espresso (vers gezet)
300 gram açúcar amarelo (rietsuiker)
200 ml olijfolie
125 ml honing
20 gram kaneelpoeder
20 gram anijszaad (poeder)
theelepeltje kruidnagel (poeder)
snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Pak een ruime soeppan en zet deze op het vuur. Giet hier de espresso in. Bak je met of voor kinderen? Gebruik dan simpelweg cafeïnevrije koffie. Vervolgens gaan de suiker, de honing, de olijfolie, de kaneel, het anijszaad, de kruidnagel en het snufje zout erbij. Roer alles goed door en verwarm rustig om de honing en suiker goed op te lossen.

Broas de Café

Weeg je bloem af en zeef hem. Leg vast een schuimspaan klaar. Zodra het mengsel op het vuur begint te koken gaat de gezeefde bloem bij in de pan. Blijf roeren (met de schuimspaan) totdat je een dikke egale massa hebt die makkelijk loskomt van de bodem van de pan. Draai het vuur uit en laat je ‘deeg’ rustig wat afkoelen.

Bedek een bakplaat of rooster met bakpapier of bestuif met wat bloem. De traditionele vorm is een quenelle (een quenelle is een langwerpig balletje). Dit gaat het makkelijkst met twee lepels, maar je kunt ook soortgelijke vormpjes maken met je handen. Met je handen krijg je ze wat steviger gevormd. Leg ze met iets ruimte ertussen op je bakplaat en druk met een vork licht plat.

Broas de Café

Bak de broas de café in ongeveer 25 minuten gaar op 175 graden. De baktijd zal enigszins afhankelijk zijn van de grootte van je broas. Dus houd ze even in de gaten, het is de bedoeling dat ze zacht maar gaar zijn. Zet een schoteltje klaar met hierop wat basterdsuiker. Haal de broas uit de oven, laat ze even iets afkoelen en druk ze vluchtig in de suiker. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur verder afkoelen.

Bom apetite e feliz natal!

Variatietips: vervang voor een GF variant simpelweg de bloem voor glutenvrije All Purpose flour. Ook lekker om wat fijngehakte walnoten toe te voegen aan het deeg.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.