Recept: Mousse de Alfarroba

Mousse de Alfarroba

Deze mousse de alfarroba is een iets gezondere variant op de Portugese favoriet mousse de chocolate. Een nagerecht dat je in de Algarve in de meer traditionele (niet toeristische) restaurants nog wel eens op de kaart terug kunt vinden. Maar je maakt het ook heel makkelijk en snel thuis eens klaar. Eentje voor de liefhebber…

Lees verder

Recept: Serradura

Serradura

Serradura is een van de makkelijkste nagerechten om te maken, ideaal zo na de drukke kerstdagen. Het is een traditioneel Portugees dessert, dat wordt gemaakt met maar drie ingrediënten. Bestaande uit laagjes, met gecondenseerde melk, gezoete slagroom en verkruimelde maria biscuitjes. Deze simpele smaken en texturen werken goed samen. Een bijkomend voordeel van dit recept…

Lees verder

Recept: Papas de Arroz com Laranja

Papas de Arroz com Laranja

Zo in aanloop naar de feestdagen ben je waarschijnlijk druk genoeg en heb je geen zin om (onnodig) lang in de keuken te staan. Maar met dit donkere, grauwe weer gaat een warm ontbijtje er natuurlijk wel in. Deze Papas de Arroz com Laranja op basis van rijst heeft door de toevoeging van sinaasappel een…

Lees verder

Recept: Coroa de Bacalhau

Coroa de Bacalhau

Het klipvis recept van deze maand staat geheel in het teken van de aankomende feestdagen. We maken deze keer namelijk een kerstkrans met bacalhau. Uiteraard een eetbare (brood)krans! Al zou hij niet misstaan als decoratie, het oog wil ook wat. Deze coroa de bacalhau kun je zowel op de kersttafel of als hapje bij de…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com…

Lees verder

Recept: Caracóis de Alheira & Castanha

Caracóis de Alheira & Castanha

Alweer het laatste kastanje recept van dit jaar! We combineren ze dit keer met een typisch Portugese worstsoort, de alheira. Een Portugese worstsoort die traditioneel gemaakt wordt op basis van gevogelte, al koop je hem tegenwoordig in verschillende uitvoeringen. Daarnaast is hij vaak gerookt, wat voor een lekkere smaak zorgt. Deze Caracóis de Alheira &…

Lees verder

Recept: Azevias de Castanhas

Azevias de Castanhas

Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben ze in Portugal azevias de batata doce rond de kerst. Al zijn deze zoete aardappelflapjes het hele jaar door wel verkrijgbaar. Naast zoete aardappel zie je ze ook met andere vullingen, bijvoorbeeld op basis van kikkererwten of kastanjes. Deze zijn iets minder standaard, maar daarom niet minder smakelijk….

Lees verder

Recept: Creme de Castanhas com Bacalhau

Creme de Castanhas com Bacalhau

Kastanjesoep, er zijn vele varianten mee te maken. De Creme de Castanhas com Bacalhau van vandaag is er een met klipvis. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en…

Lees verder

Recept: Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Niets ademt herfst zoals kastanjes. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen….

Lees verder

Recept: Castanhas Assadas na Airfryer

Castanhas Assadas na Airfryer

São Martinho op 11 november telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus laat ik…

Lees verder

Recept: Tarte de Cenoura & Laranja

Tarte de Cenoura & Laranja

Vandaag maken we een soort cake met als hoofdingrediënten wortel en sinaasappel. Deze Tarte de Cenoura & Laranja is een wat vochtige cake. Je kunt hem uiteraard in elke gewenste cakevorm maken, maar ik heb een rechthoekige brownievorm gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om hem voor een luxueuzer gevoel af te maken met een…

Lees verder

Recept: Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau com Puré de Grão

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke…

Lees verder

Recept: Geléia de Moscatel

Geléia de Moscatel

Ik at dit ooit in Sintra bij een kaasplankje en was gelijk verkocht. Dus maakte ik een mentale notitie om het thuis ook eens te maken. Daarvoor had ik hele tijd terug alweer, speciaal voor dit recept, al eens een betaalbare fles Moscatel gekocht, maar het kwam er steeds maar niet van. En dus stond…

Lees verder

Recept: Queijadas de Bolacha Maria

Queijadas de Bolacha Maria

Tegenwoordig zie je allerlei verschillende smaken queijadas in de pastelaria, denk daarbij bijvoorbeeld aan sinaasappel, melk, wortel, citroen, chocolade of amandel. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van deze Queijadas de…

Lees verder