Recept: Xerém de Berbigão

Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt…

Lees verder

Recept: Berbigão com Chouriço

Een lekker recept voor de liefhebbers van schelpdieren. Deze Berbigão com Chouriço (kokkels met chouriço) zijn ideaal voor een warme lentedag! Een lekker en licht verteerbare maaltijd die je maakt met maar een handvol ingrediënten. Daarnaast staat het gerecht binnen een kwartier op tafel. Lekker makkelijk op een vrijdagmiddag en met een frisse salade en…

Lees verder

Recept: Peixe Espada Preto Grelhado

Peixe Espada Preto Grelhado

Deze vis wordt op grote diepte gevangen rondom het eiland Madeira en heet de peixe espada preto, oftewel de zwarte degenvis. In de traditionele keuken van Madeira, is de zwarte degenvis ongetwijfeld het meest symbolisch en staat dan ook bijna “verplicht” op het menu in vele restaurants. Ook zul je hem veelvuldig tegenkomen als je over de Mercado dos Lavradores in Funchal slentert….

Lees verder

Recept: Camarão à Brás

Camarão à Brás

Zin in een snelle en makkelijke Portugese maaltijd? Dit Camarão à Brás recept maak je in een handomdraai. Vandaag maken we weer een andere smakelijke variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten gebruik ik dit keer garnalen als hoofdingrediënt. Dit is zo’n gerecht waar je verschillende kanten mee op kunt….

Lees verder

Recept: Chocos Grelhados

Chocos Grelhados

Het is heerlijk nazomerweer in Nederland, dus een goede reden om de barbecue nog een laatste keer aan te steken! Deze keer gaan we voor chocos grelhados oftewel gegrilde sepia’s. Een inktvissoort die je in Portugal regelmatig op de kaart ziet staan in de kustgebieden. De makkelijkste manier om ze klaar te maken is als…

Lees verder

Recept: Camarão à Portuguesa

Camarão à Portuguesa

Wat is er nou lekkerder dan een groot bord vol van die heerlijke dikke garnalen?! Je komt ze dan ook regelmatig tegen op de menukaart in Portugal. Maar al die smakelijke gerechten zijn uiteraard ook prima eens in je eigen keuken te maken! Na de eerdere recepten voor/met garnalen komt daar vandaag nog een variant…

Lees verder

Recept: Polvo de Cebolada

Polvo de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we…

Lees verder

Recept: Açorda de Marisco

Açorda de Marisco

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Deze variant, afkomstig uit de Extremadura, met zeevruchten is helemaal niet te versmaden! Açorda de Marisco kun je als bijgerecht of als hoofdgerecht eten, aan jou de keus.  Wil je…

Lees verder

Recept: Salada de Ovas

Salada de Ovas

Wat mij betreft niet direct het meest aantrekkelijke (linksom of rechtsom) bord eten, maar Fernando smult ervan. Salada de Ovas is gekookte viseieren salade. Klinkt appetijtelijk, toch? Ze koken de kuit en snijden er plakken van. Hiermee maken ze een simpele salade met ui en paprika. Soms voegt men er nog gekookte aardappels of bonen…

Lees verder

Recept: Folhado de Peixe com Legumes

Folhado de Peixe com Legumes

In Portugal wordt veel vis gegeten, vooral aan de kust. Mijn voorkeur gaat uit naar een vers gegrild visje, maar zo af en toe wil ik ook wel eens wat anders proberen. Dus dit keer maken we de vis, samen met de nodige groente, klaar in bladerdeeg. Met deze folhado de peixe com legumes serveer…

Lees verder

Recept: Lulas de Cebolada

Lulas de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Dit keer lulas…

Lees verder

Recept: Polvo Guisado com Feijão Branco

Polvo guisado com feijão branco | Saudades de Portugal

Ik ben echt gek op inktvis. In alle soorten en maten en ik kook er dan ook graag mee. Vandaag gebruik ik het om een soort stoofpotje (niks lekkerder met dit weer!) van te maken. Want het is echt niet alleen geschikt voor calamares. In Portugal hebben alle verschillende soorten ook een andere naam. Als…

Lees verder

Recept: Caril de Tamboril

Caril de Tamboril

Een vis die je in Portugal veel tegenkomt op de markt is de zeeduivel. Niet netjes in filets gesneden, maar gewoon in zijn geheel. Misschien niet direct moeders mooiste, maar hij smaakt wel lekker! Vandaag maken we er een curry op basis van zeeduivel (caril de tamboril) mee. Curry is niet geheel ongebruikelijk in de…

Lees verder

Recept: Polvo à Brás

Polvo à Brás

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Dit keer gebruik ik octopus als uitgangspunt in plaats van klipvis. Een van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken (en te eten). Ben je fan van het originele recept met bacalhau en wil je eens wat…

Lees verder

Recept: Salada de Búzios

Salada de Búzios

De basis voor deze salada de búzios zijn wulken; zeeslakken met een stevige schelp. In Portugal worden ze vaak geserveerd in marisqueiras (zeevruchten restaurants). Fernando is er gek op en bestelt ze dan ook graag. Maar naast zo uit de schelp eten kun je ze dus ook prima gebruiken om een lekkere salade mee te…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Amêijoas

Pataniscas de Amêijoas

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we ze met venusschelpjes. Deze pataniscas de amêijoas zijn een lekkere snack voor tussendoor of eet ze als avondmaaltijd met een frisse…

Lees verder