Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we ze met venusschelpjes. Deze pataniscas de amêijoas zijn een lekkere snack voor tussendoor of eet ze als avondmaaltijd met een frisse salade en rijst.
Ingrediënten
500 gram venusschelpjes
100 gram bloem
4 eieren
1 ui
1 eetlepel maïzena
citroen
verse koriander (of peterselie)
zonnebloemolie
zout & peper
Bereiding
Spoel de venusschelpjes goed af onder stromend water en laat ze in een zeef uitlekken. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en het teentje knoflook en verwarm. Voeg dan de venusschelpen en wat fijngesneden koriander (of peterselie) toe. Dek af met een deksel en kook op laag vuur tot de schelpjes opengaan. Schud af en toe de pan heen en weer.
Breng op smaak met wat versgemalen peper en wat citroensap. Haal van het vuur en laat rustig iets afkoelen voor je de schelpjes verwijdert. Doe het vlees van de venusschelpjes en al het vrijgekomen sap (door een zeef) uit de pan in een kom/schaal en voeg een flinke handvol fijngesneden koriander toe.
Snipper de ui en voeg toe. Roer alles even goed door elkaar voor je de bloem en de maïzena erbij doet. Schep alles dan wederom goed door elkaar. Nu gaan de eitjes erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en meng alles tot een soort glad beslag.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep met twee lepels hoopjes beslag in de hete olie en bak de pataniscas de amêijoas aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
Bom apetite!
Variatietip: Voeg ook eens 50 gram ontvelde linguiça in kleine stukjes toe aan de kom met venusschelpjes.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.