Recept: Polvo Guisado com Feijão Branco

Ik ben echt gek op inktvis. In alle soorten en maten en ik kook er dan ook graag mee. Vandaag gebruik ik het om een soort stoofpotje van te maken. Want het is echt niet alleen geschikt voor calamares. In Portugal hebben alle verschillende soorten ook een andere naam. In het Nederlands weet ik vaak niet eens hoe het heet en moet ik het opzoeken. Als je inktvis goed klaarmaakt is het nooit taai, iets waar Nederlanders toch vaak bang voor zijn (denk aan die vieze elastiekjes in de inktvisringen uit de diepvries…). Mijn tip, altijd zelf maken!

Ongeveer voor 4 personen.

Ingrediënten

600 gram gekookte octopus (1 ui en 2 bouillonblokjes vis of zeevruchten)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
50 ml olijfolie
1/2 rode chilipeper
1/4 rode paprika
1 blikje gepelde tomaten
2 wortels
50 gram chouriço
450 ml groente bouillon
300 gram gekookte witte bonen
Zout & peper
peterselie

Bereiding

Tips vooraf: Vries je verse inktvis altijd eerst in voor je hem in een gerecht verwerkt, zo verklein je de kans op taaie inktvis. En het lekkerste is om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken en vervolgens gaar kookt in gezouten water.

Begin met het voorbereiden van de inktvis. Heb je hem bij de visboer gekocht, laat hem dan voor het gemak daar schoonmaken. Moet je dit thuis nog doen, snijd dan allereerst de tentakels los van het bovenste deel. Haal alles wat erin zit eruit en gooi weg. In het midden van de tentakels bevindt zich een hard, zwartig ding (de bek/mond), verwijder dit ook.

Zet een grote pan water met een hele ui (ongepeld) en 2 bouillonblokjes vis of zeevruchten op het vuur en kook de inktvis ongeveer een uur lang op middelmatig vuur. Haal hem daarna voorzichtig uit het water (bouillon niet weggooien) en leg opzij om wat af te koelen. Zodra hij voldoende is afgekoeld snijd je hem in stukjes.

Zet een braadpan met de olijfolie op het vuur en voeg hier de gesnipperde ui en de geperste knoflook aan toe. Laat dit rustig glazig bakken. Rooster de paprika op een open vuurtje, tot hij redelijk zwart geblakerd is. Spoel af onder koud water en ontdoe van zijn velletje. Snipper en voeg toe aan de ui in de pan. Laat eventjes meebakken en doe het laurierblaadje, het gesnipperde pepertje (zonder zaadjes) en de tomaten erbij. Roer alles goed door en laat een paar minuten pruttelen.

Rasp en snijd ondertussen de wortels in plakjes. Voeg deze samen met de bouillon toe aan het mengsel in de pan en laat op laag vuur koken tot de wortels gaar zijn. Nu heb je mooi de tijd om je bonen (in gezouten water) te koken. Gebruik je bonen uit blik, dan kun je deze stap overslaan.

Snijd de chouriço in plakjes (of stukjes, wat je lekker vindt) en voeg toe aan de pan zodra de wortels gaar zijn. Ook de inktvis en bonen kunnen er nu bij. Als je het lekker vindt kun je nu ook 100 ml witte wijn toevoegen. Breng op smaak met zout en peper en laat het nog een minuut of vijf koken. Vergeet niet om het laurierblaadje eruit te halen! Serveer met wat fijngesneden verse peterselie.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.